Jste duševně silní, nebo si jen hrajete na tvrďáka?

Ilustrační snímek

Ničeho se nebojím. Neúspěch neznám. Dokážu všechno, protože jsem nejlepší. Tyto věty často slýcháme z úst lidí, o kterých si myslíme, že jsou velmi psychicky odolní, a proto také úspěšní. Ve skutečnosti se však často jedná o duševně slabé jedince, kteří pouze navenek předstírají, že jsou tvrdí a nic je neporazí. Krátkodobě to může pomoci, z dlouhodobého hlediska to však vede ke zdravotním problémům i předčasné smrti.

V zajímavém článku na serveru Psychology Today o tom píše autorka světového bestselleru 13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají Amy Morinová. Nabízí také následující přehled faktorů, podle nichž můžete poznat, že si jen hrajete na tvrďáka, ale na své psychické odolnosti musíte ještě hodně pracovat. Jak?

1. Skrývání nejistoty

Duševně silní lidé neplýtvají časem na to, aby skryli své nedostatky. Raději se věnují jejich zlepšování. Umějí si přiznat, že něco nezvládají a pracují na tom, aby to zvládli.

2. Odmítání neúspěchu

I když si budete neustále opakovat, že pro vás neúspěch není možný, stejně nakonec selžete. To, že se budete snažit dělat vše jen osvědčenými způsoby, vám nepomůže. Duševně silní lidé vnímají neúspěch jako poučení na cestě k úspěchu. Zkoušejí nové věci a učí se ze svých chyb.

3. Předstírání pro druhé

Takzvaní tvrďáci si velmi zakládají na tom, jak je vnímá okolí. Duševně silní lidé však nemusejí nikomu nic dokazovat, pouze sami sobě. Nebojí se požádat o pomoc, pokud ji potřebují.

4. Potlačování emocí

Lidé, kteří předstírají duševní sílu, rádi ukazují svůj hněv. Naopak skrývají smutek, strach i nadšení. Duševně silní lidé své emoce neignorují, ale sledují. Vědí, jak jednotlivé emoce ovlivňují jejich chování.

5. Přecházení bolesti

Tvrďák v podstatě vnímá své tělo jako stroj, který zvládne více než člověk. Duševně odolný člověk však nepřehlíží fyzickou ani psychickou bolest jen proto, aby ohromil ostatní.

6. Pocit neporazitelnosti

Zdravé sebevědomí je určitě prospěšné. Příliš velké sebevědomí však s sebou nese přeceňování reálných schopností. Duševně odolný člověk vnímá možné překážky a dokáže odhadnout své možnosti.

7. Snaha ovládat druhé

Tvrďák má pocit určité moci nad ostatními. Cítí, že musí dokazovat, že má nad vším kontrolu. To vede k mikromanagementu a nereálným požadavkům. Duševně silný člověk kontroluje především sebe a snaží se chovat tak, aby všichni měli dostatek prostoru a mohli dosahovat lepších výsledků.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today