Pálí vás šéfovské křeslo?

V každém byznysu musí být někdo šéf. Možná jste při zakládání firmy nepočítali s tím, co všechno to obnáší. Možná nemáte vhodné vzdělání, potřebnou touhu nebo trpělivost, ale máte šéfovské křeslo. Co můžete dělat, aby to pro vás bylo méně bolestivé?

V první řadě si uvědomte, že každý byznys má dvě složky. První tvoří předmět vašeho podnikání. Zákazníky zajímá, jak dobře děláte svou práci. Pokud vyhovujete jejich potřebám, máte jejich podporu a naopak. Druhou složkou je setrvání v daném byznysu. Můžete být odborníci ve své branži, pokud však nedokážete svůj byznys dobře řídit, můžete rychle skončit. Řada podnikatelů v šéfovských rolích tak propadá stresu právě ze snahy setrvat v byznysu.

Udržovat byznys ale nemusí být stresující a vyčerpávající. Článek popisuje tři strategie, jak být lepším manažerem.

- Začněte tím, že se zamyslíte, proč jste v daném byznysu. Pokud jste si dosud nesepsali své obchodní cíle a termíny, v nichž jich chcete dosáhnout, učiňte tak. Napište si, co konkrétního musíte pro své cíle udělat.

- Dejte svým lidem písemně vědět, co se od nich očekává vzhledem k výsledkům, jichž chcete dosáhnout, a stanoveným termínům. Pokud podnikáte s partnery, nejprve se dohodněte mezi sebou. Nenechávejte nejasná očekávání. Kontrolujte plnění cílů a netolerujte nesouvisející činnosti.

- Při každodenním řízení spoléhejte na starý dobrý zdravý rozum. Pamatujte si, že pokud práce dobře jde, vaše pravidla a procedury fungují, lidé vědí, co mají dělat a mají k tomu prostor, potřeba dalšího řízení již není tak nutná. Stále budete muset být manažery, ale spíše jen v dobách, kdy věci nepůjdou tak, jak by měly. Jestliže jste jasně stanovili firemní cíle a všichni postupují stejným směrem, nebude to příliš často. A to je přesně ten druh managementu, se kterým můžete spokojeně žít.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com