Šetříme dost na důchod?

Členství v amerických klubech „100 a více let“ se od roku 1990 zvýšilo o 63 %. Těchto lidí je jen v USA 60 800 a odhaduje se, že do roku 2030 by to mohl být 1 milion a do roku 2050 pak 4 miliony.

Očekávaná délka života rapidně roste a lidé žijí v důchodu mnohem déle než předchozí generace. Zároveň se ale snižuje bezpečnost sociálních a penzijních fondů. Vyhlídky delšího života mění pravidla pro odchod do důchodu více než kterýkoliv jiný faktor. Zahrnutí delšího života do důchodového plánu je ale těžké, nikdo netuší, jak dlouho tady bude. Pokud se však dožijeme velmi vysokého věku, nebudou nám stačit nashromážděné úspory. Pokud tu například budeme do 100 let, budeme potřebovat asi 1,5 x více k udržení očekávané životní úrovně.

- Déle pracovat. Je asi nejúčinnější způsob, jak se lépe zajistit na důchod. Zvýší se výdělky i úspory, stejně jako sociální výhody a sníží se doba důchodu.

- Méně utrácet. Pokud se vám nebude chtít pracovat déle, pak budete muset snížit výdaje. Před několika lety bylo pro důchodce běžné, že každý rok vybrali asi 6 % úspor. Odborníci se shodují, že v současné době je norma 4 % ročně, což pomůže natáhnout si úspory na dalších 30 let.

- Plánování. Pokud se vám nelíbí ani jedna z variant, měli byste si dopředu vypracovat vlastní plán, podle odborníků totiž žádná služba ani produkt nenahradí dobré a včasné plánování.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com