Pár kroků k většímu respektu

Ilustrační snímek

Chcete mít mezi lidmi ve svém okolí větší respekt? Pak se začněte méně zabývat sami sebou a více myslete na druhé. To se ale snadněji řekne, než udělá. Proto vám přinášíme užitečné tipy, jak si svým chováním získat respekt. Zdrojem inspirace nám tentokrát byl server lifehack.org.

Začněte tím, že nebudete čekat, až vám druzí řeknou, co máte dělat. Učte se samostatně přemýšlet a řešit věci sami. Dávejte si ale pozor, abyste nesliboval nic, co nemůžete dodržet. Dodržování slibů a závazků je zcela zásadním předpokladem respektu, na který se ale často zapomíná. A na co ještě nezapomenout?

Neomlouvejte se stokrát za hodinu

Člověk, který se neustále omlouvá, nemá moc velký respekt. Pokud uděláte chybu, omluvte se. Neomlouvejte se ale za každou maličkost, která se běžně přihodí při práci.

Neplýtvejte časem druhých

Choďte včas na schůzky a neprodlužujte porady mluvením o zbytečných věcech. Když chcete o něčem mluvit, jděte rovnou k věci. Obzvlášť si dávejte pozor na zdržování lidí, kteří jsou ještě vytíženější než vy.

Buďte otevření, ale ne příliš hodní

Nemůžete vědět všechno a být ve všem nejlepší. Můžete však být otevření druhým a možnosti učit se od nich. Zároveň si dávejte pozor, aby vás ostatní nevyužívali. Být hodný a dělat věci za druhé není totéž. Naučte se říkat ne.

Vytvářejte hodnoty

Hodnoty mohou mít celou řadu podob. V zásadě však jde o to, pomoci vašemu týmu, firmě nebo blízkým lidem vyřešit určitý problém.

Věřte sami sobě

Pokud Vás mají druzí respektovat, musíte nejprve respektovat sami sebe. Každý má dobré a špatné dny, nenechte se proto ovlivnit těmi špatnými. Nebojte se následovat své nápady. Připomínejte si své silné stránky a učte se z chyb.

Netolerujte nespravedlivé zacházení s druhými ani sami se sebou

Ozvat se není jednoduché, a proto si to zaslouží respekt. Buďte profesionální a diplomatičtí, ale ne zticha. Nevyhýbejte se konfrontaci za každou cenu.

Vyjadřujte své názory

Říkejte, co si myslíte. Přicházejte s nápady na zlepšení. Ukažte, že se zajímáte o dění kolem sebe. Dejte si však pozor, abyste pouze nemluvili. Musíte také umět naslouchat názorům druhých.

-kk-

Zdroj: Lifehack - americký server zaměřený na různé aspekty zlepšování kvality života
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lifehack