Studie: Vliv používání elektronických zařízení na naši sebedůvěru

Ilustrační snímek

Držení těla při každodenní práci s mobilními telefony, tablety a počítači má vliv nejen na naše záda, ale také na naše chování. Vyplývá to ze studie profesorky Amy Cuddyové a jejího kolegy Maartena Bose z americké Harvard Business School s názvem iPosture: The Size of Electronic Consumer Devices Affects Our Behavior. Konkrétně se ukázalo, že práce na větším zařízení – například na počítači - nás činí asertivnějšími než práce na tabletu nebo mobilu.

Představte si, že čekáte, než začne důležitá porada nebo obchodní schůzka. Co při tom děláte? Pravděpodobně si hrajete s mobilem. Autory studie zajímalo, jaký vliv to může mít na to, jak se pak budete chovat na poradě. Vycházeli ze svých předchozích výzkumů, které ukázaly, že pevné držení těla a určité postoje před schůzkou (ruce v bok, obě nohy na podlaze apod.) aktivují v lidském těle důležité chemické procesy. Ty nám pak dodávají více sebedůvěry a ochoty riskovat. Funguje to i opačně – svěšený postoj snižuje hladinu testosteronu a kortizolu, čímž nás o sebedůvěru připravuje.

Raději odložte mobil

Do studie se zapojilo 75 účastníků, kterým byla náhodně přidělena čtyři různě velká zařízení: iPod, iPad, notebook a stolní počítač. Jejich úkolem bylo vyplňovat dotazníky a poté vyčkat na asistenta, který jim vyplatí menší obnos za účast v experimentu. Asistent jim předem řekl, že přijde za pět minut, schválně se však nevracel delší dobu. A výsledek? Hledat jej šlo 94 % účastníků, kteří pracovali na stolním počítači a pouze 50 % účastníků, kteří pracovali na iPodu. Uživatelům počítače to trvalo v průměru 341 sekund, uživatelům iPodu 493 sekund.

Autoři studie samozřejmě uvádějí, že je třeba pokračovat v dalším výzkumu. Proč si to však nevyzkoušet? Zkuste si před příští schůzkou dávat větší pozor na držení svého těla.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge