7 tipů, jak se přestat bát mluvit před ostatními

Ilustrační snímek

Lidé se obávají hovořit před druhými z různých důvodů. Může jít o obyčejnou stydlivost, obavy z konfrontace nebo dokonce perfekcionismus, který někoho nutí zdržet se slova, dokud nezná všechny detaily k situaci. Server CNN Money zveřejnil několik rad, které vám pomohou se rozmluvit.

1. Nesnižujte hodnotu svých nápadů

Pokud máte nějaký nápad nebo připomínku k diskutovanému tématu, nepodceňujte jejich hodnotu. Dříve než půjdete na jednání, veďte k sobě krátkou povzbuzovací řeč. Připomeňte si své schopnosti a zkušenosti a uvědomte si, že ostatní v týmu vám věří a podrží vás.

2. Začněte jako první

Čím více budete váhat, zda na poradě sdělit svůj nápad, tím hůře se vám budou prorážet ledy vaší stydlivosti. I přesto, že máte připravených jen pár stručných bodů, snažte se je sdělit ihned na začátku, ideálně v prvních 10 minutách.

3. Připravujte se předem

Vybírejte si z příštích témat agendy a dopředu se na něj připravte. Jakmile přijde řeč na tuto problematiku, budete už připraveni.

4. Dotazujte se

Jakmile budete pokládat dotazy k diskutovanému tématu, začnete se cítit více zapojení do problematiky a tím i více aktivní v diskuzích celkově. Je to nejjednodušší způsob, jak se rozmluvit.

5. Zapomeňte na cenzuru sebe sama

Překonejte obavy a zavažte se sdělit minimálně jednu myšlenku, která vám v dané chvíli vyvstane na mysli. Pokud si v hlavě přestanete své nápady neustále přemítat a editovat, naučíte se rychle přispívat do diskuzí bez obav a přípravy.

6. Nesouhlas je užitečný

Uvědomte si, že opačným názorům druhé strany se nevyhnete. Napomohou vám však rozvažovat nad více možnými řešeními a rozvinou vaše kreativní schopnosti. Nebojte se tedy projevit svůj názor, i když víte, že někteří s vámi nebudou souhlasit.

7. Stůjte za ostatními

Prokažte svou podporu vašemu vedoucímu v diskuzi a nenechte všechnu zodpovědnost jen na něm. Manažeři si velmi rychle povšimnou vašich schopností a síly nebát se projevit nebo někoho podpořit.

Překonat stydlivost chce trpělivost zvláště, pokud se jedná o dlouhodobý zvyk. Pokud se ale naučíte projevit své názory i nesouhlas, zlepšíte nejen své schopnosti, ale napomůžete i své kariéře ve společnosti.

-bn-

Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com