Networking: Štěstí přeje připraveným

Ilustrační snímek

Schopnost budovat kontakty se vyplatí v každém oboru. Pokud patříte mezi ty, kteří se ostýchají na veřejnosti a neumějí využít možností plynoucích ze seznámení s novými lidmi, vězte, že tento stav nemusí být definitivní. Úspěšný networking není záležitostí štěstí, ale trpělivosti a tvrdé práce. Inspirujte se následujícími doporučeními serveru entrepreneur.com:

Připravte si otázky k rozhovoru

Vyberte si akci, které se zúčastníte a předem si zjistěte, kdo bude přítomen. Na internetu si pak najděte, jaká témata budou tyto lidi pravděpodobně zajímat. Zajímejte se, na čem zrovna pracují a co jim v tomto směru jde a nejde.

Přineste okamžitou přidanou hodnotu

Jakmile zjistíte, že můžete člověku, s kterým jste se práv seznámili, nějak pomoci, udělejte to. Představte jej například někomu ze svých známých, který mu může pomoci s něčím, co vy momentálně zajistit nedokážete.

Ptejte se, jak dosáhli svého úspěchu

Zajímejte se o příběhy úspěšných lidí ve vašem okolí. Čím více o nich budete vědět, tím kvalitnější vztah si můžete vytvořit.

Podělte se o něco osobního

Když se vás zeptají, co děláte, neomezujte se jen na naučené fráze o vašem zaměstnání. Zmiňte i něco osobního, jako je hra na hudební nástroj nebo sběratelství.

Naučte se dělat zápisy z akcí

Po skončení konference nebo pracovního oběda si chvíli sedněte a sepište si důležitá témata, o kterých jste hovořili. Hodně vám to usnadní budoucí akce a získáte si pověst někoho, kdo je stále v obraze.

Dodržte, co slíbíte

Když někomu slíbíte, že po skončení akce pošlete e-mail nebo zatelefonujte, dodržte to. Bude to další krůček k větší důvěryhodnosti.

Odměňujte své nejlepší kontakty

Udržujte si seznam pěti až deseti nejdůležitějších profesionálních kontaktů a dejte si závazek udělat každý týden něco pro jednoho z nich. Může to být pozvání na oběd, e-mail se zajímavými informacemi, představení někomu dalšímu z vašich kontaktů... Možností je celá řada a je jen na vás, jak dokážete udržet kontakt.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com