Když máte v týmu egoistu: Jak vést příliš sebevědomé podřízené

Členové týmu mají často velmi různorodé osobností rysy. Někteří potřebují sebevědomí dodat, ale někteří jej naopak mají až přespříliš. I egoističtí a příliš sebevědomí pracovníci mohou být nepostradatelní a jejich manažer se s nimi musí zkrátka nějak vypořádat. A v dnešním článku si ukážeme jak.

Ilustrační snímek

Nastavte určité mantinely

Jak uvádí INSEAD Knowledge, podřízení trpící zbytnělým egem by neměli dostávat žádná větší privilegia než ostatní. Nastavte proto jasné mantinely a jasná pravidla, která musí dodržovat všichni bez rozdílu – a to včetně přehnaně sebevědomých pracovníků.

Vraťte podřízeného zpátky na zem

Nebojte se na individuální schůzce téma přílišného sebevědomí daného podřízeného otevřít. Uznejte, že daný podřízený vykazuje určité nesporné kvality, ale ve věcech, ve kterých jde takříkajíc za hranu, mu připomeňte, že vy jste vedoucí, že jiní kolegové mají třeba s danou agendou větší zkušenosti a že by daný pracovník měl prokazovat určitou pokoru.

Nenechte se zatáhnout do her a smýšlení daného podřízeného

Egoističtí podřízení mohou mít tendenci povyšovat se nad ostatní a hrát politické, diplomatické a psychologické hry se svými kolegy i nadřízenými. Nenechte se do těchto her zatáhnout a nenechte přehnaně sebevědomého pracovníka, aby do těchto her zatahoval ostatní členy týmu.

Dejte dotyčnému podřízenému určitý (byť třeba falešný) vlastní prostor pro vlastní iniciativu

Do určité míry se přehnaně ambiciózního a sebevědomého podřízeného můžete „zbavit“ tím, že mu dáte určité pravomoci, které uspokojí jeho potřebu být důležitý, ale které reálně nemají žádný větší dopad a neumožňují dotyčnému rozhodovat o věcech, o kterých by rozhodovat neměl.

Nenechte věci zajít příliš daleko

Jestliže se situace nezlepšuje a daný egoista ve vašem týmu stále víří vody a dělá rozruch, neberte situaci na lehkou váhu. Neváhejte problém řešit třeba i s personálním oddělením, s vedením firmy nebo s právním oddělením, pokud by chování dotyčného překročilo únosné meze.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge