Jak efektivně vyřešit jakýkoliv problém: Univerzální návod krok po kroku

Řešení každodenních i dlouhodobých problémů je alfou a omegou manažerské profese. Dobrý manažer se musí umět na jakýkoliv problém dívat bez emocí a musí umění řešit problémy naučit i své podřízené. Jak na to? V tomto článku vám ukážeme univerzální návod, jak vyřešit jakýkoliv problém krok po kroku.

Ilustrační snímek

Tento text vychází ze článku na webu Addicted2success.com.

Definice problému

V prvé řadě je nutné definovat, v čem vlastně problém vězí. Co je ona věc, kterou je potřeba řešit? Co je jádro problému, jaký je jeho rozsah a pomocí jakých parametrů současný neutěšený stav definujete?

Definice ideálního stavu

Dalším krokem je určit si, co je ideální stav, do kterého se chcete dostat. Tento žádoucí stav musí být realistický, nikoliv přehnaně ambiciózní, a musí být přesně popsatelný – ideálně za pomocí měřitelných faktorů.

Návrh možných řešení, jak se ze současného stavu dostat do toho požadovaného

Když tedy máte definovaný aktuální (problematický) stav i požadovaný stav, ke kterému se chcete dopracovat, musíte následně určit, jaký je mezi těmito stavy rozdíl. A stejně tak musíte i určit možné cesty, jak se od aktuálního stavu dostat do požadovaného. Definujte přesné kroky a určete i jejich časový rámec.

Vyhodnocení řešení podle přínosů, rizik a jiných relevantních parametrů

Možná řešení, která jste navrhli, pak vyhodnoťte. Jaká jsou jejich rizika, jaké jsou jejich výhody, realističnost provedení a časová nebo finanční náročnost? Podle toho, jaké jsou vaše priority, pak vyberte to nejvhodnější možné řešení.

Samotné řešení a jeho vyhodnocení

Následuje už jenom realizace vybraného řešení. A poté, co řešení problému proběhne, nezapomeňte toto řešení vyhodnotit. Může se snadno stát, že se situace i přes veškeré přípravy vyvine trochu jinak, než jste plánovali, a je nutné udělat nějaké změny nebo dodělávky.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success