Sustainable leadership: get the most from your team without completely suffocating it

Udržitelný leadership: Jak ze svého týmu dostat maximum, ale zcela ho nezadusit?

Tips and advice on management and leadership often neglect one important element: sustainability. It is indeed very important to get maximum performance out of your team, to inspire them, motivate them to do their best, and serve as a role model to them. However, it is equally important to set up the whole system in such a way that it is sustainable in the long run, so neither employees nor manager will burn out. This article describes what an effective yet sustainable leadership style looks like, one that will enable you to exploit the full potential of your team, but without encountering burnouts, demotivation or employee resignations.

Listen to your subordinates

As Forbes states, every manager can learn a lot from their subordinates. Their initiatives may offer a unique point of view on a given issue. But not every manager listens to their employees, which is wrong.

Do not forget about breaks

Working without any breaks is ultimately counterproductive. You should take a few minutes' break at least every hour. Your work will then be more effective, concentrated and creative. Convey this same idea to your subordinates and encourage them also to take regular breaks.

Do not be afraid to delegate work

Delegation of work is key to the success of any team. Do not fall under the impression that you yourself do everything best; set up a system of work delegation that will increase the capacity of the whole team and allow you, the manager, more time for strategic planning.

Use modern technologies

 Too little investment in new technologies and software can eventually have a strong negative impact on the results of the team as a whole. Do not lag behind current developments, take an interest in automation tools and do not use obsolete technology.

 

-mm-

    Udržitelný leadership: Jak ze svého týmu dostat maximum, ale zcela ho nezadusit?

    Tipy a rady týkající se managementu a leadershipu se ne vždy dostatečně věnují jednomu aspektu leadershipu – a sice jeho udržitelnosti. Je samozřejmě důležité snažit se ze svých dostat podřízených maximum, inspirovat a motivovat je k podávání toho nejlepšího možného výkonu a jít jim v tomto ohledu příkladem. Neméně důležité ovšem je nastavit si systém tak, aby byl dlouhodobě udržitelný a aby se z něho po čase pracovníci nebo samotný manažer nehroutili. V tomto článku si proto ukážeme, jak vypadá efektivní, ale zároveň udržitelný styl vedení, díky kterému bude váš tým podávat ty nejlepší možné výkony, aniž by ale docházelo k vyhoření, demotivaci nebo odchodu na straně pracovníků.

    Naslouchejte podřízeným

    Jak uvádí Forbes.com, každý manažer se může mnoho naučit od svých podřízených. Jejich podněty mohou poskytovat jedinečný vhled do dané problematiky. Ne každý manažer ale svým zaměstnancům naslouchá, a to je špatně.

    Nezapomínejte na pauzy

    Pracovat bez přestávek je ve výsledku kontraproduktivní. Každou hodinu byste si měli dát minimálně několikaminutovou přestávku. Vaše práce pak bude efektivnější, soustředěnější a kreativnější. Tuto samou myšlenku převádějte i na své podřízené a motivujte je k tomu, aby si během práce dávali přestávky.

    Nebojte se delegovat práci

    Delegace práce je zcela klíčová pro úspěch celého týmu. Nesmíte podlehnout představě, že vy sami dovedete všechno nejlépe, a musíte nastavit systém přerozdělování práce, který zvyšuje pracovní kapacitu celého týmu a umožňuje vám, coby manažerovi, věnovat se strategickému plánování.

    Využívejte moderní technologie

    Málo investic do nových technologií a softwaru může ve výsledku silně negativně ovlivnit výsledky celého týmu. Nezaostávejte za vývojem, zajímejte se o automatizace a využívejte výhody moderních technologií.

     

    -mm-  

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com
    Štítky: Leadership