Three steps towards earning the trust of your subordinates

Tři jednoduché kroky k získání důvěry svých podřízených

Mutual trust pays a key role in the relationship between a manager and their employees. A team leader must trust their subordinates are good at what they do and leave them enough space for their own initiative. On the other hand, employees must also trust the manager knows what they are doing, that they represent the team effectively before senior management and their judgement can be relied upon. How do you earn the long-term trust of your employees? Here are three tips on how it is done.

Taking on responsibility

A good and responsible manager does not use senior management and their decision making as a pretext. They do not blame anybody else for their own mistakes and they do not use such expressions as: “There is nothing I can do about this. These are the rules.” Even if company management makes an unpopular decision, the manager is able to provide the team with a sufficiently clear explanation of it. The manager represents senior management in front of the regular company employees and their somehow opposing management would only make the team doubt the abilities of the company's entire leadership.

Keeping the big picture in mind

Though rules must be adhered to, a good leader whom the employees trust also sees the broader picture and does not insist on pedantically maintaining certain processes even when these no longer make sense. An inspiring manager who provides supports for their employees is not conservative; they are prepared to change their approach and they always keep the bigger picture in mind.

Reliability and predictability

Keeping one's word is a sign of professionalism in a manager. If the leader promises something, everyone around them should know they will keep their word. Unfortunately, such trustworthiness can be irrevocably damaged even by minor oversights. This is why you need to pay attention to detail and keep all the promises, no matter how small, you make to subordinates; otherwise, you will not be able to build the necessary trust with your team members.

 

-mm-

    Tři jednoduché kroky k získání důvěry svých podřízených

    Ve vztahu manažera a jeho podřízených hraje zcela klíčovou roli oboustranná důvěra. Vedoucí týmu musí mít důvěru ve své zaměstnance, že umí dobře odvést svou práci, a nechává jim proto dostatečný prostor pro vlastní iniciativu. Zaměstnanci zase musí věřit, že jejich manažer ví, co dělá, že dobře a efektivně zastupuje svůj tým u vyššího vedení a že se na jeho úsudek dá spolehnout. Jak si získat dlouhodobou důvěru svých podřízených? Zde jsou tři tipy, jak na to.

    Vlastní zodpovědnost

    Dobrý a zodpovědný vedoucí nepoužívá vyšší management a jeho rozhodování jako výmluvu, nikoho jiného neobviňuje ze svých chyb a nepoužívá výrazy typu: „S tím já nic nenadělám. Taková jsou nastavená pravidla.“ I pokud management firmy přijde s nějakým nepopulárním rozhodnutím, daný vedoucí týmu ho umí svým podřízeným dostatečně jasně vysvětlit. Je to přeci jen on kdo zastupuje vyšší vedení před řadovými zaměstnanci firmy, a pokud by se vůči vedení nějakým způsobem vymezoval, vzbudil by tím u týmu akorát pochyby o kvalifikovanosti vedení celé společnosti.

    Udržování určitého nadhledu

    I přestože se musí nastavená pravidla i vymáhat, dobrý vedoucí, kterému jeho podřízení důvěřují, si zároveň udržuje i určitý nadhled a nebazíruje pedantsky na dodržování určitých procesů i ve chvílích, kdy nedávají smysl. Inspirativní manažer, v němž mají jeho podřízení oporu, není konzervativní, je připraven svůj postoj měnit a vždy si udržuje nadhled i zdravý odstup od zavedených postupů.

    Spolehlivost a předvídatelnost

    Znakem profesionality u manažera je umění držet slovo. Když daný člověk něco slíbí, všichni okolo by měli vědět, že jeho slovo platí. Tuto důvěryhodnost lze bohužel nevratně narušit i drobnými opomenutími. Proto musíte dbát na detail a plnit veškeré, byť nicotné sliby, které svým podřízeným dáte. Bez toho si nikdy u svých zaměstnanců nemůžete vybudovat dostatečnou důvěru.

     

    -mm-

    Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review
    Štítky: Leadership