Six mistakes every manager makes at least once in their life

Šest chyb, které každý manažer v životě udělá alespoň jednou

No matter how well you have prepared yourself for the role, there will still be surprises awaiting you if you are managing people. Becoming a good manager means acquiring experience. And part of gaining that experience is making mistakes. Here are six mistakes every manager will make at least once in their life, but from which they should learn.

Poor delegation of work

As The Muse states, at the beginning almost every manager struggles to delegate work appropriately. They think they can do everything themselves and leave only smaller, less important tasks to subordinates - tasks they believe cannot be spoilt. But this is a big mistake: sooner or later it will mean the team will fall far short of its full potential.

Micromanagement

The desire to know everything about whatever subordinates are doing is natural for managers, and all the more so if they are just starting out on their management career. However, it is a habit every manager must gradually break; otherwise, they risk being guilty of micromanagement.

Inauthentic people management style

Every manager has a role model. But it is a big mistake if they try to imitate it to excess or rely too much on tips from books and articles. Your management style should, first and foremost, be authentic, natural and reflect your personality.

Insincerity

Managers are often insincere with subordinates as they do not want to "scare" them unnecessarily. So they often promise the impossible or paint situations too rosily. This too is a mistake. In the long run, it pays more to be honest and describe things as they really are.

Trying to maintain the status quo

Many managers do not like to take on new, big projects; instead, they try to stick to known paths and maintain the status quo. This applies especially to new managers. However, maintaining the status quo at all costs can lead to stagnation, which has a negative impact on the team.

Neglected strategic planning

Every worker, and managers in particular, may find themselves so overwhelmed by the daily routine that they have no time to stop and think about visions and long-term strategies. However, managers cannot afford not to have the time for this because they must not neglect strategic planning for the whole team.

 

-mm-

    Šest chyb, které každý manažer v životě udělá alespoň jednou

    Ať už se na práci manažera připravíte sebelépe, stejně vás na vedení lidí občas něco překvapí. Stát se dobrým manažerem znamená projít si určitými zkušenostmi. A součástí nabírání těchto zkušeností je i dělání chyb. Zde je šest chyb, které každý manažer alespoň jednou v životě udělá. Ale ze kterých by se měl i poučit.

    Slabá delegace práce

    Jak uvádí server The Muse, ze začátku má víceméně každý manažer problém dostatečně delegovat práci. Myslí si, že veškerou práci zastane nejlépe sám, a svým podřízným přenechává jen menší, méně důležité úkoly, které podle manažera nejdou pokazit. To je ale velká chyba a dříve či později bude znamenat, že tým ani zdaleka nenaplňuje svůj plný potenciál.

    Mikro-management

    Snaha vědět všechno o všem, co podřízení dělají, je u manažerů přirozená. Hlavně pokud jsou na začátku své manažerské kariéry. Je to ale zlozvyk, kterého se musí postupně každý manažer zbavit, jinak hrozí, že se bude dopouštět mikro-managementu podřízených.

    Neautentický styl vedení lidí

    Každý manažer má nějaký svůj vzor. Je ale velkou chybou, když se jej snaží až příliš kopírovat. Nebo když až přehnaně používá poučky z odborné literatury. Váš manažerský styl by měl být především autentický a přirozený a měl by v každém případě odpovídat vaší osobnosti.

    Neupřímnost

    Za neupřímností (hlavně vůči podřízeným) většinou stojí snaha je zbytečně „neděsit“. Manažeři často slibují nesplnitelné nebo situace malují až příliš na růžovo. To je ale chyba. A z dlouhodobého hlediska se vyplatí být k podřízeným spíše upřímný a pojmenovávat věci tak, jak skutečně jsou.

    Snaha udržet status quo

    Mnozí manažeři se neradi pouští do nových, velkých projektů. Spíše se snaží jet v zajetých kolejích a udržovat status quo. A to především ve chvílích, kdy jsou novými manažery a na velké změny si ještě netroufnou. Udržování statusu quo za každou cenu však může vést ke stagnaci, která je pro tým spíše negativní.

    Zanedbané strategické plánování

    Každý pracovník, a manažer obzvlášť, se může po čase dostat do situace, kdy je natolik zahlcen každodenní rutinní agendou, že nemá čas se zastavit a přemýšlet nad vizemi a dlouhodobými strategiemi. Manažerovi se to ale stávat nesmí, protože ten strategické plánování pro celý tým zanedbávat nesmí.

     

    -mm-

    Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
    Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse
    Štítky: Leadership