Defending against conflicts: what you need to do

Obrňte se proti konfliktům. Budete to potřebovat

Conflicts at the workplace can be more pronounced and complicated with employees who are trying to deal with the new conditions of distance work and possible personal worries that bother them. You need to prepare well for this in order to cope with the situation.

There is no doubt that the world of work has changed significantly since the beginning of the pandemic. Many people face the psychological challenge of dramatic changes in their lives. Although we have been able to adapt over time to the initial sudden changes, the situation remains uncertain. Some of us are moving back to the physical workplace, while others are struggling to deal with the long-term effects of teleworking or concerns about finances and job security.

The stress and anxiety many of us still feel can have a significant impact on us, both physically and mentally. Stress affects our thinking and behaviour, which increases the likelihood of our getting into conflict situations. Conflict, in turn, can cause significant anxiety, which further affects our health and well-being. And so on...

Realise the need to communicate differently in these difficult times.

In general, whether virtually or in person, there is a need to work harder on mutual understanding. For example, in video calls, we lack many useful body language signals that facilitate communication Without these contextual stimuli, it is more difficult to understand someone's intentions and thus conflicts arise.

It is necessary to conduct communication practically and transparently. Be empathetic and considerate of people's mental state. Don't take conflicts personally. Try to encourage others to share more so that you have an idea of ​​what they are privately dealing with. That way, you might spot, say, a possible breakdown or burnout of a person in time.

Everyone's circumstances are unique and different people will deal with the pressures of the current situation differently.

How to resolve a conflict virtually

Although many basic conflict resolution skills remain the same, conflict management might take longer in an online environment. A video call can take a while to schedule, and it can also take a little longer to create a certain atmosphere and understanding.

While resolving a conflict in person could take a whole day, in an online environment it is better to divide it into shorter sessions on different days, as it is difficult for the parties to sit in front of the screen all day.

If the conflict remains unresolved, it may intensify and grow, which will adversely affect the health and well-being of those involved. With a team working remotely, it can be tempting to avoid solving complex situations and wait for it to be resolved face to face. However, it is strongly recommended that you avoid this.

Although there are problems in resolving conflicts in the current situation, there are also opportunities.

Many people enjoy working remotely and find the home environment more productive. We can thus also get to know our colleagues and their personal lives more deeply via a camera or computer chat when, for example, children or pets suddenly appear on the screen. Alternatively, we share various forms of inspiration and encouragements with others. Feeling relaxed at work and building stronger relationships with our co-workers helps reduce unnecessary conflicts and allows us to deal with them more calmly when they do occur.

Many employees also have more time for self-education. Online training can easily and cheaply reach people anywhere. Interactive group training is particularly useful in learning conflict resolution and mediation skills. This is achievable online with creative, well-structured content and training sessions. Another advantage is that you study with colleagues from different places who would not otherwise meet you.

We face an uncertain future in which many organisations will be under financial pressure. It has never been more important to help our staff navigate conflict in a healthy way than it is now. If we recognise the skills that need to be developed and, if necessary, support the teams with training and external expertise, the conflict can be resolved quickly, informally and via collaboration.

 

-bb-

    Obrňte se proti konfliktům. Budete to potřebovat

    Se zaměstnanci, kteří se snaží vypořádat s novými podmínkami distanční práce i možnými osobními starostmi, které je trápí, může být konflikt na pracovišti výraznější a složitější. Je potřeba se na to dobře připravit, abyste situaci zvládli ustát.

    Není pochyb o tom, že se svět práce od počátku pandemie výrazně změnil. Mnoho lidí se potýká s psychologickou výzvou dramatických změn ve svém životě. I když jsme se mohli časem přizpůsobit počátečním náhlým změnám, situace stále zůstává nejistá. Někteří z nás přecházejí zpět na fyzické pracoviště, zatímco jiní se snaží vypořádat s dlouhodobými dopady práce na dálku nebo obavami o finance a jistotu zaměstnání.

    Stres a úzkost, kterým mnozí z nás stále cítí, mohou mít na nás významný dopad, a to jak fyzicky, tak psychicky. Stres ovlivňuje naše myšlení a chování, což zvyšuje pravděpodobnost, že se dostaneme do konfliktních situací. Konflikt může zase způsobit značnou úzkost, která dále ovlivňuje naše zdraví a pohodu. A tak dále...

    Uvědomte si, že je potřeba komunikovat v této nelehké době odlišně. 

    Obecně, ať už virtuálně nebo osobně, je potřeba tvrději pracovat na vzájemném porozumění. Například při videohovorech nám chybí mnoho užitečných signálů řeči těla, které pomáhají lepší komunikaci. Bez těchto kontextových podnětů je těžší pochopit něčí úmysl a konflikt je na světě.

    Je potřeba vést komunikaci prakticky i transparentně. Buďte empatičtí a ohleduplní k duševním rozpoložením vašich lidí. Neberte si konflikty osobně. Snažte se je více povzbudit ke sdílnosti, abyste měli představu o tom, co právě osobně řeší. Včasně díky tomu můžete podchytit například možné zhroucení či vyhoření člověka.

    Okolnosti každého člověka jsou jedinečné a různí lidé se budou zabývat tlaky současné situace odlišným způsobem.

     Jak virtuálně vyřešit konflikt

    Přestože mnoho základních dovedností pro řešení konfliktů zůstává stejné, zvládnutí konfliktu může v online prostředí trvat déle. Videohovor může chvíli trvat, než se naplánuje, a v jeho průběhu také trvá o něco déle, než se navodí atmosféra, vytvoří určitý vztah a porozumění.

    Zatímco řešení konfliktu osobně by mohlo zabrat i celý den, v online prostředí je vhodnější jej rozdělit na kratší relace v různých dnech, protože pro strany je obtížné celý den sedět před obrazovkou.

    Pokud konflikt zůstane nevyřešený, může se utužovat a růst, což bude mít nepříznivý dopad na zdraví a pohodu zúčastněných osob. S týmem pracujícím na dálku může být lákavé vyhýbat se řešení složitých situací a čekat, až se to vyřeší tváří v tvář. Důrazně však doporučujeme, abyste se tomu vyvarovali.

    Ačkoli v současné situaci existují problémy při řešení konfliktů, existují i ​​příležitosti.

    Spousta lidí se těší práci na dálku a shledává produktivnější domácí prostředí. Můžeme díky tomu také hlouběji poznat naše kolegy a jejich osobní život prostřednictvím kamery nebo chatu v počítači, když se na obrazovce náhle objeví například děti nebo domácí mazlíčci. Případně sdílíme s ostatními různou inspiraci a povzbuzení. Pocit uvolnění při práci a budování silnějších vztahů s našimi spolupracovníky pomáhá redukovat zbytečné konflikty a umožňuje nám s ním vyrovnat se klidněji, když k němu dojde.

    Mnoho zaměstnanců má také více času na sebevzdělávání. Online školení může snadno a levně oslovit lidi na jakémkoli místě. Interaktivní skupinový výcvik je zvláště užitečný při učení dovedností v oblasti řešení konfliktů a zprostředkování. Toho lze dosáhnout online pomocí kreativního, dobře strukturovaného obsahu a nácvikových relací. Další výhodou je, že se učíte spolu s kolegy z různých míst, kteří se s vámi jinak nesetkají.

    Čelíme nejisté budoucnosti, ve které bude mnoho organizací pod finančním tlakem. Nikdy nebylo důležitější pomáhat našim lidem orientovat se v konfliktu zdravým způsobem než nyní. Pokud uznáme dovednosti, které je třeba rozvíjet, a pokud je to nutné, podporujeme týmy školením a externí odborností, konflikt lze vyřešit rychle, neformálně a ve spolupráci.

     

     

    -bb-

    Zdroj: Changeboard - britský portál zaměřený na HR a rozvoj kariéry
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Changeboard