Four tips on leading a culturally diverse team

5 tipů, jak vést kulturně různorodý tým

Leading a team that is diverse in the sense that its members come from different cultural settings and backgrounds is a challenging task for a manager. Typically, this phenomenon is encountered in teams that consist of people of different nationalities. Here are five tips on how to lead such a team.

These tips were published by the Harvard Business Review.

Know the cultural norms of each employee

First and foremost, as a manager, you should know the specifics of each of your subordinates. You should always know this anyway but it is doubly true with a culturally diverse team. This is the only way to ensure you are doing everything you can so that cultural differences in your workforce are tolerated to an acceptable degree.

Ensure inclusive communication within the team

In order to make all team members feel comfortable, it is essential to ensure non-confrontational, tolerant and inclusive communication within the team. What might seem like an acceptable joke to one person may grossly offend another.

Ensure the team's customs and processes do not discriminate against anyone

The processes and rules that prevail in your team should not be set up a priori to discriminate against anyone. Use your knowledge of the cultural norms of your subordinates and, where possible, set up team processes so that no one has to choose between following team rules or their own cultural practices.

Offer maximum flexibility

As the manager of a culturally diverse team, you should offer subordinates as much flexibility as possible in their work so that each of them can do their job while still adhering to their cultural practices.

Set simple but clear rules and expectations

Team leadership is not just about meeting the needs of subordinates; it is also about meeting goals and maintaining team productivity. Therefore, you should bring your team together by setting basic, clear and simple rules that give all subordinates clear boundaries within which they can operate and implement their cultural specifics.



-mm-

    5 tipů, jak vést kulturně různorodý tým

    Vést tým, který je různorodý v tom smyslu, že jeho členové pochází z různorodých kulturních prostředí a zázemí, je úkol, který pro manažera představuje výzvu. Typicky se s tímto fenoménem lze setkat u týmů, které sestávají z lidí různé národnosti. Zde je pět tipů, jak takový tým vést.

    Tyto tipy přinesla webová stránka Harvard Business Review.

    Vězte, jaké jsou kulturní zvyky jednotlivých pracovníků

    V prvé řadě byste měli jako manažer vědět, jaká jsou specifika jednotlivých pracovníků. To byste měli vědět vždy. Dvojnásob to ale platí u kulturně různorodého týmu. Jedině tak se budete moci ujistit, že děláte vše pro to, aby byly tyto kulturní odlišnosti u pracovníků do přijatelné míry tolerovány.

    Dbejte na inkluzivní komunikaci v rámci týmu

    Aby se všichni členové týmu cítili komfortně, je nutné dbát na nekonfliktní, tolerantní a inkluzivní komunikaci v rámci celého týmu. Protože to, co může přijít jako přijatelný vtípek jednomu, může druhého hrubě urazit.

    Ujistěte se, že zvyklosti a procesy v týmu nikoho nediskriminují

    Procesy a pravidla, která panují ve vašem týmu, by neměla být nastavena tak, aby a priori někoho diskriminovala. Využijte svoji znalost kulturních zvyklostí svých podřízených a nastavte týmové procesy pokud možno tak, aby si nikdo nemusel vybírat mezi dodržováním týmových pravidel a dodržováním vlastních kulturních zvyklostí.

    Nabídněte co možná největší flexibilitu

    Jako manažer kulturně různorodého týmu byste měli svým podřízeným nabídnout co možná největší flexibilitu ve výkonu jejich práce. Tak, aby mohli při výkonu své práce každý zároveň dodržovat své kulturní návyky.

    Nastavte jednoduchá, ale jasná pravidla a očekávání

    Vedení týmu není ale jenom o uspokojování potřeb podřízených. Je nutné dbát i na plnění cílů a na produktivitu týmu. Stmelte proto svůj tým tím, že nastavíte několik základních, jednoduchých a jasných pravidel, která dají všem podřízeným jasné mantinely, ve kterých se mohou pohybovat a realizovat svá kulturní specifika.



    -mm-

    Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review
    Štítky: Leadership