Studie: Syndrom včelí královny

Ilustrační snímek

Ženy, kterým se podaří překonat skleněný strop a stát se manažerkami, nepomáhají nahoru dalším ženám, ale spíše svým mužským podřízeným. Ukázala to alespoň studie sociologa Davida Maumeho z americké University of Cincinnati s názvem Meet the new boss…same as the old boss? Female supervisors and subordinate career prospects. Tento jev známý jako „syndrom včelí královny“ tak doplňuje základní překážky žen usilujících o manažerské posty.

Příčinou je nechtěná konkurence. Ženy na vysokých postech chtějí podle výsledků studie co nejvíce zapadnout mezi své mužské kolegy. Výsledkem je větší míra podpory vůči mužským pracovníkům mezi podřízenými.

Přinese zapojení více žen-manažerek zklamání?

David Maume upozorňuje na zažitou představu, že ženy jsou lepšími manažerkami než muži, protože dokáží lépe poskytovat podporu, delegovat více odpovědnosti a rozvíjet kariéru svých podřízených – zejména žen. „Moje studie však ukázala, že mužům se od ženských nadřízených dostává více podpory pro jejich práci, a tudíž jsou i optimističtější v otázce svých vyhlídek na povýšení,“ shrnul Maume.

Očekávat, že ženy v rolích šéfů dramaticky změní povahu vztahu nadřízených s podřízenými, znamená podle Maumeho téměř jisté zklamání. Studie se zúčastnilo více než 2000 zaměstnanců z USA. Publikoval ji odborný časopis Social Science Research.

-kk-

Zdroj: The Economic Times - ekonomické zpravodajství serveru indiatimes.com
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economic Times