Přemýšlíte, zda studovat MBA? Vrhněte se do toho bez váhání

Rozhovor s Ing. Reginou Voříškovou, MBA, absolventkou manažerského programu US-MBA na FP VUT v Brně a Univerzity St. Francis, Joliet

Regina Voříšková je jednou z absolventek MBA programu na VUT Brno, v současné době pracuje v top managementu. Studium MBA popisuje jako příležitost zdokonalit své znalosti a získat možnost konzultovat danou problematiku přímo s odborníky. V rozhovoru dále popisuje své zkušenosti z pobytu v USA na partnerské University of St. Francis v Illinois. 

Regina Voříšková

Vystudovala jste ekonomiku a management a pracujete v TOP managementu ve firmě Hanscraft, tak proč ještě MBA?

Hlavním důvodem proč jsem se pro studium rozhodla, byla bezesporu touha obohatit mé znalosti pro moji profesi, kde bych mohla nabyté vědomosti aplikovat přímo ve vedení společnosti. Postupně jsem totiž zjišťovala, že dělám věci pořád stejně a že by nebylo špatné naučit se je dělat jinak a třeba efektivněji. Studium MBA jsem brala jako příležitost zdokonalit své znalosti a také jako výbornou možnost konzultovat problémy přímo s odborníky v daném oboru.

Rozhodla jsem se následovat slova, která jednou řekl slavný podnikatel Henry Ford:"Každý, kdo se přestane učit, je starý, ať je mu 20 nebo 80. Každý, kdo se učí, zůstává mladý." A kdo by nechtěl zůstat mladý? 

Proč právě teď?  

Je těžké říct, kdy je ten pravý čas, nejlepší je o tom dlouze nepřemýšlet a vrhnout se na to. Studium jsem absolvovala zrovna ve složitém životním období, kdy jsem také procházela rozvodem. Byla to pro mě velká výzva, kterou se mi podařilo úspěšně zdolat a rozhodně mě posílila jak v profesním, tak v osobním životě.

Proč právě US-MBA v Brně?

Hledala jsem studium v anglickém jazyce a nadchlo mě spojení univerzit VUT v Brně a Universit of St. Francis v Joliet, Illinois nedaleko od Chicaga. Věděla jsem, že díky intenzivním víkendovým soustředěním s americkými lektory, které mimo jiné US-MBA studium v Brně nabízí, budu mít také příležitost zlepšit si angličtinu.

Můžete v krátkosti popsat náplň a průběh studia? Dalo se studium stíhat při práci?

Studium bylo koncipováno do 12 modulů a výuka probíhala jednou až dvakrát za měsíc - od pátku do neděle v Brně na Fakultě podnikatelské VUT. Ano, někdy to byla fuška skloubit práci se studiem, ale vše se dalo také díky vstřícnému přístupu profesorů zvládnout.

Je problém, když se výuky nemůžete zúčastnit, např. z pracovních důvodů?

K dokončení celého studia je potřeba absolvovat všechny moduly. Jednoho z modulů jsem se nemohla zúčastnit v termínu, tak mně byla nabídnuta možnost absolvovat osmitýdenní modul v online rozhraní přímo se studenty z univerzity v USA. Ten byl sice časově náročnější a také obtížnější než klasická výuka, ale byla to pro mě cenná zkušenost. Když jsem potřebovala danou situaci individuálně vyřešit, vedení studia i lektoři mi vyšli vstříc a bylo mi nabídnuto náhradní řešení. Ať už to bylo z pracovních či zdravotních důvodů.

Polovinu studia vyučují američtí lektoři a odborníci z praxe. Jaká je jejich výuka? Je podobná té u českých vyučujících?

Výuka Američanů je v mnohém odlišná od českých vyučujících a je také náročnější, už jen tím, že je v angličtině. Většina amerických lektorů, se kterými jsem se během studia setkala, byli odborníci z praxe, měli osobní zkušenosti s vedením různých firem, což se ve výuce projevovalo uváděním praktických příkladů postavených na osobní zkušenosti lektorů. Američtí lektoři zároveň více využívají reálné případové studie, kterými se dá velmi dobře inspirovat. Také lektoři z VUT čerpali ze svých zkušeností a studium více prokládali teorií. Jednotlivé moduly se tak velmi dobře doplňovaly.

Využila jste možnosti vycestovat do USA na partnerskou University of St. Francis v Illinois. Jaký to pro Vás byl zážitek?

Při nabídce vycestovat na univerzitu do USA jsem ani chvíli neváhala a využila jí. Měli jsme hlavně čas na cestování po okolí Chicaga a Joliet, ale také jsme absolvovali zajímavou přednášku o projektovém managementu. Vedení univerzity pro nás mělo skvěle připravený program a všichni byli nesmírně pohostinní a přátelští. Jak jsem zmínila, University of St. Francis se nachází kousek od Chicaga, kde jsme prošli nejznámější místa. Také přímo lektoři se nám věnovali v jejich volném čase. U jednoho z nich jsme dokonce grilovali na zahradě. Bylo to skvělé i v tom, že někteří lektoři nás předtím na výuku neměli, takže jsme je poznali už v USA a setkání ve výuce bylo poté o to příjemnější. V současné době je dokonce výjezd do USA spojen s výukou jednoho z povinných modulů, takže studenti mají o to větší motivaci se ho zúčastnit.

Když se podíváte na celé studium MBA, co pro Vás bylo největším přínosem?

Přínosů vidím hned několik, ať už nabyté vědomosti a zkušenosti, které velmi často využívám v zaměstnání, nebo také zdokonalení anglického jazyka. V neposlední řadě vidím jako přínos i prezentace projektů před publikem – spolužáky, kteří mně byli nejen oporou, ale také se mi od nich dostalo konstruktivní zpětné vazby. Měla jsem tu čest setkat se s významnými lektory a odborníky z praxe a se spolužáky jsme vytvořili báječnou partu přátel na celý život. Výhodou bylo také to, že jsme studovali v menší skupince lidí, což umožnilo osobnější a individuálnější přístup mezi profesory a studenty.

Máte nějaká doporučení pro ty, kteří o MBA studiu uvažují?

Vrhněte se do toho bez váhání. Stojí to určitě za to.