Koktejlové vzdělání jako zážitek

Rozhovor s Radimem Janouškem, ředitelem barového institutu Bar High

Bc. Radim Janoušek vystudoval hotelovou školu a vysokou školu ekonomickou. Před založením soukromého pražského barového institutu Bar High pracoval v proslulém baru Bugsy’s na pozici barmanager. Barmanské práci se věnuje více než 15 let a v odborných kruzích patří ke známým a respektovaným osobnostem. Aktivně boxuje, rád cestuje.

Radim Janoušek

Jak se zrodil nápad založit váš barový institut?

Za zrodem myšlenky stála nespokojenost s dosavadní úrovní vzdělávacích subjektů, životní láska k oboru a potřeba předávat znalosti a zkušenosti na profesionální úrovni dál, dalším zájemcům a generacím.

Co by podle vás měl splňovat zájemce o práci barmana?

Měl by být pracovitý, poctivý k sobě i ostatním, pilný a měl by mít touhu se všemu naučit s přiměřenou dávkou pokory.

Říkáte, že barmanství je umění, dá se mu pak ale vůbec naučit?

Samozřejmě, že dá. Všichni velcí umělci a osobnosti napříč lidským konáním někdy začínali a museli se někde a od někoho učit.

Představte nám metody, které uplatňujete při výuce barmanů.

Preferuji osobní přístup, mám vlastní pedagogické zásady a didaktiku s odkazem na ty nejlepší pedagogy. Škola hrou je v Bar High na prvním místě, dále přednášky a modelové situace.

Jak probíhají kurzy pro úplné začátečníky?

Intenzivní týdenní kurz je rozdělen ne teorii a praxi. Adepti se střídají u tréninkového baru a jsou jim vysvětleny základy barmanské práce, míchání koktejlů a drinků a jejich zdobení. V teorii se probírá celé spektrum zbožíznalectví. Dále pak psychologie provozu, komunikace s hostem. Etika oboru a společenská etiketa.

Co poté nabízíte již pokročilejším zájemcům?

Nabídka pokračuje kurzem zaměřeným na Free style bar work, dále individuálními kurzy, manažerskými moduly zaměřenými na vedení a fungování baru, barmanskými kempy atd. Je toho mnoho a každý si najde to své.

Komu jsou určeny vaše odborné semináře a čím se zabývají?

Určeny jsou jak pro profesionály, tak i hobíky a zaměřeny jsou na premium destiláty - koňak, whisk(e)y, tequila, rum, ale i na doutníky a šampaňská vína.

Kolik absolventů již prošlo vašimi kurzy?

Evidujeme 3887 absolventů k 20.9.2010

Máte zprávy o jejich dalším profesním uplatnění?

Ano, máme vypracovanou databázi a jsme v přátelském kontaktu. Absolventi barového institutu Bar High nemají problém s uplatněním a povětšinou získají díky svým znalostem ty nejlepší pracovní místa. Jsou v těch nejlepších hotelech, barech, restaurantech, na lodích a někteří již ve vedoucích pozicích. Jsou dobří a úspěšní a máme z jejich úspěchů v institutu Bar High velkou radost. Je milé vzpomínat na jejich nešikovné začátky, chyby v testech a rozbité sklo. Vše ale zvládli, byli pilní a dnes jsou na vrcholu.

Jaký nápoj byste nám doporučil pro nadcházející podzimní dny?

Napadá mě asi stovka těch dobrých, ale dávám přednost jednoduchosti a volím pro vás:
Porto - ronco: 4 díly portského vína smíchejte se 4 díly tmavého rumu, dobře promíchejte a podávejte s koktejlovou třešničkou v koktejlové sklence. Ideální společník k doutníku a dlouhému podzimnímu, meditativnímu večeru.

Datum vydání rozhovoru: 1.10.2010