I na firemní akci se můžete cítit jako u babičky

Rozhovor s Ladislavem Kavanem, provozovatelem Statku Břežany

Ladislav Kavan je původním povoláním učitel, dnes majitel firmy vlastnící výhradní zastoupení francouzské kosmetické značky GERnetic pro český a slovenský trh, provozující kosmetické salony a vzdělávací programy pro kosmetičky. Je ženatý, má dvě dospělé děti, manželku a kocoura. Společným koníčkem celé rodiny je rekonstrukce a provozování Statku Břežany.

Ladislav Kavan

Jak vás napadlo začít s provozováním Statku Břežany?

Manželka má kořeny ve zdejším kraji, pradědeček byl ve vedlejší vesnici pekařem, jezdíme sem na chalupu. Vždy jsme si chtěli s manželkou pořídit penzion, abychom měli kde potkávat lidi, až budeme v důchodu. Pravdou je, že jsme to trochu urychlili, a tak máme vedle svých pracovních aktivit trochu náročného koníčka.

Popište nám, z čeho vznikl statek dnešní podobě. Jak probíhala rekonstrukce?

Když jsme poprvé přišli do zničeného statku, byli jsme nadšení – mělo to duši. Navíc byl objekt k prodeji. Ekonomicky nejvýhodnější by bylo vzít buldozer a postavit objekt nový, ale to by zase zmizela ta duše. Nejstarší část je z roku 1850 a zachránili jsme, co se dalo. Postupně se nám podařilo vysvětlit místním řemeslníkům, jaké máme představy a vraceli se ke starým stavebním technologiím, ale využívali nejnovější poznatky. Dnes to např. v kotelně, ze které se vytápí všechny čtyři budovy a předehřívá teplá voda, vypadá jak v NASA. Diody blikají, čidla řídí čerpadla, aby energie mohla proudit, kam je třeba.

Pro koho je vaše zařízení určeno?

Statek je určen uzavřeným skupinám a je vodný pro firemní akce, školení, tréninková soustředění, společenská setkání, jako jsou svatby a oslavy, a také pro ubytování skupin přátel a rodiny s dětmi. Hosté u nás mohou pobýt den, víkend, týden…

Co přesně znamená, že statek pronajímáte pouze uzavřeným skupinám?

Je to myšlenka, kterou oceňují všichni naši klienti. Znamená, že nikdo cizí na statku není, nepotkáte tu žádné jiné hosty než z vaší skupiny.

Jak velké jsou vaše prostory a na základě čeho jste se rozhodovali o jejich uspořádání?

Statek je uzavřený areál, kam nepřijde nikdo z nezvaných nevidí a když tady máte děti, tak vám neutečou a můžete se zde věnovat společenským, pracovním i sportovním aktivitám. Hosty můžeme ubytovat v 9 dvoulůžkových pokojích a 3 čtyřlůžkových pokojích s oddělenou spací galerií, celkem i s přistýlkami u nás může přespat až 37 osob. Každý pokoj má samostatnou koupelnu s masážním sprchovým koutem a WC. Samozřejmostí jsou lamelové postele s kvalitní matrací. Kanafasové povlečení je vyráběné na zakázku. Hostům je k dispozici společenská prostorná jídelna s krbovými kamny a stoly pro 30 osob, univerzální sál 80m2 - prázdný pro cvičení nebo se stoly až pro 45 osob k sezení, kryté venkovní posezení, celá zahrada s trampolínou, ping pongem. Dokončujeme malé wellness prostory se saunou.

Kde jste se inspiroval pro složení služeb, jejich kvalitu a zaměření?

Našim rodinným koníčkem je cestování, a tak jsme navštívili mnoho ubytovacích zařízení. V době těsně před rekonstrukcí jsme byli až posedlí sledováním a porovnáváním. Velkou inspirací byly rakouské hotýlky a rodinné farmy, ale i např. hotel, ve kterém jsme bydleli v guatemalské Antikvě. Sami jsme celkem nároční a Statek jsme opravovali tak, jako kdybychom tam chtěli bydlet sami. V předchozích projektech jsme spolupracovali s vynikající návrhářkou, která nám Statek pomohla upravit do současné podoby.

Podobných zařízení je v Česku mnoho, čím se tedy lišíte od těch ostatních?

Dovolil bych si s vámi nesouhlasit. Když se podíváte na nabídku současných ubytovacích prostor, které jsou v Česku, tak je to buď klasický hotel nebo malá chalupa, kterou majitelé nevyužívají, a tak se jí rozhodnou pronajímat. S hotely se nechceme srovnávat, nabízíme o dost jiné služby. A chalupy – to je většinou tragedie – jak způsobem zařízení, tak technickým vybavením. My nabízíme prostředí chalupy s dostatečným soukromím pro jednotlivé hosty, s nejmodernějšími technickými vymoženostmi a hlavně milými lidmi. Náš správce a zároveň kuchař je společenský, šikovný a technicky zdatný. Přátelský a přitom profesionální. Když je potřeba, přidá ruku k dílu celá rodina. Chceme, aby se u nás hosté cítili jako u babičky.

Jakou nejzajímavější firemní akci jste na statku měli?

Každá akce je pro nás zajímavá a jiná, jako jsou jiní lidé, kteří na Statek přijíždějí. Vždy je zajímavé seznámit se s novými lidmi z různých firem. Naše dlouholeté zkušenosti a kontakty nám umožňují připravit jakékoliv akce – od teambuildingu, kdy si účastníci sáhnou na dno svých sil, ale zároveň je společný zážitek stmelí do pevného kolektivu, až po přednášky světově uznávaných lektorů z většiny oblastí lidské činnosti.

Kde vlastně statek leží? Jak velká je obec Břežany a co je zajímavého zde najdeme?

Statek Břežany najdete v na rozhraní Středočeského a Západočeského kraje, pouhých 50 minut cesty autem z Prahy nebo Plzně. Břežany jsou malebnou vesnicí se 120 obyvateli usazenou v půvabné krajině nad říčkou Javornicí a jsou obklopeny chráněným krajinnými oblastmi Křivoklátsko a Jesenicko. Do vsi vede pouze slepá silnice, a tak je zde minimální dopravní ruch.

Co se mohou návštěvníci na statku dělat, když se zrovna neškolí nebo společně neslaví?

Možností je spousta – od výletů autem nebo na kole do krásných míst v okolí, jako je poutní barokní areál Mariánská Týnice nebo z filmových pohádek známý hrad Krakovec, až po aktivity v blízkém okolí. Našim hostům zajistíme rybolov na soukromém rybníku, projížďky na koních ve výběhu i volné přírodě pod vedením zkušených instruktorů, kurz nordicwalkingu, sjezd krásných úseků Berounky na kanoích, kosmetická ošetření a masáže GERnetic. Uzavřený dvůr vybízí i k pouhému lenošení v zahradních lehátkách. Je toho tolik, že nám prostor na tento rozhovor nestačí.

Jakou vaši gastronomickou specialitu byste doporučil?

Máme skvělého kuchaře, který dokáže splnit téměř každé gastronomické přání. Nabízíme ale spíše kvalitní klasická domácí jídla. Mezi nejoblíbenější patří grilovaná kýta nebo krůta. S čerstvým venkovským chlebem je to opravdová lahůdka.

Co nového plánujete na sezonu 2013?

Původní myšlenkou bylo rozšířit naše podnikání o nějakou další aktivitu. Vytvořili jsme tento objekt, kde se snažíme skloubit to, co umíme, kosmetickou péči nebo také poradenství v této oblasti s relaxací a pohodou i vzděláváním. Od nové sezony tak budeme moci našim klientům na Statku nabídnout například velmi účinné detoxikační a zeštíhlující zábaly spojené se speciální druhem masáže, tzv. efleráží. Tyto procedury GERnetic jsou opravdu vynikající a doporučuji je každému vyzkoušet.