Expert na tonery PREMO slaví 20. výročí, chce podporovat cirkulární ekonomiku

Rozhovor s Vladimírem Křivou, majitelem a jednatelem společnosti PREMO s.r.o.

Tonery či IT zařízení si každým rokem kupuje u PREMA více než tisícovka zákazníků. Patří k nim jak soukromé společnosti, tak i velké státní instituce. Regionální společnost sídlící ve Starém Městě u Uherského Hradiště tento rok slaví 20 let od svého založení. Její stabilitou nezamávala ani pandemie a společnost se i nadále chce zaměřovat na ekologii, prozradil v rozhovoru majitel a jednatel firmy Vladimír Křiva.

Vladimír Křiva, PREMO

Podělíte se o návod, jak 20 let provozovat úspěšnou firmu?

To je jednoduché. Dělat s láskou, co vás baví. Být férový k dodavatelům, zákazníkům a zaměstnancům. Nikomu nedlužit a být zodpovědný. To je náš recept na dlouhodobé a úspěšné fungování firmy na českém trhu.

Jaké byly začátky firmy PREMO?

Úplné počátky sahají až do roku 1997, vozili jsme tehdy zboží z Německa. Využil jsem kontakty získané v zahraničí a rozhodl se začít do České republiky dovážet tonerové kazety. Měl jsem několikaletou praxi jako zaměstnanec IT oddělení, takže mě to k technice vždy táhlo. Dařilo se nám a v roce 2001 jsme založili s velkým zahraničním společníkem novou společnost a stali se pobočkou německé společnosti HORN GmbH. Firmu jsme tehdy stavěli prakticky od základů. V roce 2008 společník odešel a my se stali ryze českou firmou PREMO, která se i nadále specializovala na prodej tonerových kazet a inkoustů.

Proč právě PREMO?

S názvem jsme si chvíli lámali hlavu. Nakonec ho vymyslela manželka kolegy. PREMO znamená v latině tisknout, takže to bylo vystihující.

Jaké jsou stěžejní produkty společnosti PREMO?

Přibližně z 80 % jde o inkousty a tonerové kazety od všech světových výrobců. Dále je to IT vybavení – servery, tiskárny, hard disky, firewally a další. Nenabízíme jen produkty, ale i recyklační služby. Do firem, které o to mají zájem, zasíláme na vlastní náklady sběrné boxy, kam mohou umístit vysloužilé tonery a přepravce nám je odveze k recyklaci.

Ekologický přístup je pro vás důležitý?

Snažíme se co nejvíce podporovat ideu cirkulární ekonomiky. Dlouhodobě spolupracujeme s firmou Hewlett-Packard a od roku 2016 jsme součástí jejich recyklačního programu tonerových a inkoustových kazet, jehož cílem je eliminace plastů v oceánech a na skládkách. A postupem času se na nás začali obracet zákazníci i s prosbou, zda bychom jim nepomohli s ekologickou likvidací vysloužilých IT zařízení. Začali jsme proto spolupracovat s firmou STEELMET, která se specializuje na zodpovědnou likvidaci elektroodpadů.

Proč si zákazníci vybírají právě vás?

Neorientujeme se jen na české distributory, spolupracujeme se všemi světovými výrobci tonerů. Jsme schopni zboží dodat rychle a za dobrou cenu. Dokážeme sehnat i nedostatkové náplně do starších typů tiskáren nebo zákazníkovi nabídnout IT zařízení za nižší projektové ceny. To je důvod, proč si nás zákazníci vybírají. A zůstávají u nás proto, že dbáme na maximálně kvalitní servis a služby.

tým PREMO

Zaměstnanci společnosti PREMO | Zdroj: PREMO

Kdo jsou vaši zákazníci?

Dodáváme zboží segmentu B2B a B2G – tedy soukromým firmám a státním institucím. Aktuálně máme okolo tisícovky zákazníků a z některých se za tu dobu stali i naši přátelé. Například Lázně Luhačovice a.s. od nás odebírají zboží téměř celých 20 let. K významným zákazníkům patří Ministerstvo obrany, kam dodáváme tonerové kazety více než 10 let.

Vyhráváte výběrová řízení pro velké státní instituce, přestože jste regionální firma. Je to běžné?

Není to běžné a chvíli nám trvalo zde prorazit. U státních zakázek nám dříve konkurovaly pražské firmy, které měly díky lokalitě výhodu. My jsme ale dokázali nabídnout nižší ceny a časem jsme si ve státní správě vybudovali jméno velmi spolehlivého dodavatele.

Neotřásla stabilitou firmy PREMO ani koronavirová pandemie?

Tržby nám průběžně rostly téměř celých 20 let od našeho založení. Loni jsme ale kvůli koronaviru zaznamenali první výraznější pokles – ve srovnání s předchozím rokem jsme přišli asi o pětinu tržeb. Vše jsme ale ustáli, nemuseli jsme ani propouštět, ani snižovat mzdy. Jen jsme museli o něco více pracovat v režimu home office. S prací z domu žádný problém nemáme, protože mobilitu zaměstnanců podporujeme už dlouhodobě.

Čím to je, že jsou vaši zaměstnanci motivovaní?

Jsme firma rodinného typu. Stejně tak jako mají zaměstnanci důvěru ve mně, tak já mám důvěru v to, že odvádí svou práci řádně a včas pro naše zákazníky. Od založení firmy jsme motivováni podílem z přidané hodnoty, a proto jsou u nás někteří kolegové již 20 let.

Kam byste směřování firmy rád posunul?

V současné době je velké téma kybernetická bezpečnost. Každým rokem narůstá množství kybernetických útoků až o stovky procent. Kybernetická bezpečnost bude pro společnost čím dál důležitější, a proto chceme tyto služby zákazníkům nabídnout i my.

Vladimír Křiva

Vystudoval elektrotechnologii na Vysokém učení technickém v Brně. Po studiích pracoval v IT společnostech na pozicích obchodního manažera a technického náměstka. V roce 2001 založil se společníkem firmu specializující se na prodej inkoustů, tonerů a počítačového hardwaru soukromým firmám i státním institucím. Ve firmě PREMO ve Starém Městě u Uherského Hradiště působí už 20 let, aktuálně na pozici ředitele a jednatele.