3D tisk proniká do mnoha oborů a usnadňuje lidem práci

Rozhovor s Markem Laurenčíkem, ředitelem vzdělávací společnosti JUBELA

Společnost JUBELA se zaměřuje zejména na IT a manažerské kurzy, ale také oblast rekvalifikací. Na trhu působí už od roku 1999, avšak kurzy 3D tisku jsou v nabídce společnosti, ale i celkově na trhu, novinkou, která se postupně rozšiřuje napříč odvětvími. Marek Laurenčík, ředitel vzdělávací společnosti, v rozhovoru upřesnil možnosti uplatnění 3D tisku v praxi firem i jednotlivců a představil základní pilíře kurzů, které v oblasti 3D tisku JUBELA nabízí.

Ing. Marek Laurenčík, MBA - JUBELA, s.r.o.

Jako první v České republice jste získali mimo jiné oprávnění poskytovat rekvalifikace v oblasti 3D tisku. Jedná o poměrně specifické zaměření a obecně o novinku na trhu. V jakých odvětvích dnes nalézá 3D tisk uplatnění?

3D tisk najde uplatnění v podstatě ve všech odvětvích. V profesionální oblasti u designérů, návrhářů a architektů, aby mohli názorně předvést svůj návrh. Lidé jsou přeci jen zvyklí si věc vzít do ruky, osahat si ji. Málokdo si umí plošné vizualizace převést do prostoru. Pocitově je jim to daleko přístupnější a spíše mají tendenci navržené řešení odsouhlasit. Dále je to při výrobě prototypu či při kusové výrobě vyjde levněji a rychleji, než pracně obrábět kus materiálu.

V domácí oblasti nalezne uplatnění zejména u modelářů a kutilů. Není problém si vyrobit krabičku na míru o víkendu, kdy jsou obchody zavřené. Děti si mohou navrhnout a posléze vyrobit různé hračky, což poslouží jejich polytechnické výchově. Všichni víme z dětství, že jsme si více vážili věcí, které jsme si sami vyrobili.

Jaké materiály se pro tisk využívají?

V běžném povědomí jsou to nejrůznější typy plastů (PLA, ABS, PET, HIPS, Flex …), které se dodávají v podobě struny v kotoučích a pomocí trysky rozehřáté na vysokou teplotu tisknou příslušný výrobek. Existují ale i tiskárny, které tisknou z dalších materiálů, jako jsou různé sloučeniny plastu a sádry, betonu a existují tiskárny, které umí pracovat i s kovem. To už jsou ale tiskárny v cenách řádově miliony korun.

Dále je třeba ještě rozlišovat možnost tiskáren tisknout ve více barvách, případně v odstínech barev nebo přímo v rozlišení všech barev. Například jsem byl na prezentaci tiskárny, která tiskla architektům navržené domy ve CMYKu z materiálu připomínající sádru… A jako perličku mohu i upozornit na materiály, které tisknou cukrářské ozdoby (dorty, zákusky).

Pokud například výrobní firma doposud 3D tisk ve svých procesech nevyužívá, jaké jsou přínosy, proč by jej měla minimálně zvážit?

Jde o výrobu modelů, ukázkových vzorků, prototypů, náhradních dílů a další malosériových výrobků, jejichž výroba by na klasických obráběcích strojích nebo zakázkově u jiných dodavatelů byla nejen drahá, ale především časově náročná.

Vyrobit si příslušný díl na 3D tiskárně, kterou budete mít na stole v kanceláři je operativnější, než se dohadovat se subdodavatelem v rámci procesu: schůzka-objednávka-zakázka-úpravy a řešení, nedorozumění ve špatném zadání a následná fakturace.

Samozřejmě se předpokládá, že budete mít odborně zdatný personál, který umí příslušný výrobek nejen vytisknout, ale před tiskem i získat SW model – například si jej naskenovat v 3D skeneru, nebo vyrobit v nějakém 3D modelovacím programu, nebo si jej pomocí něj převést do formátu 3D tisku (CAD/CAM systémy).

Na našich kurzech jednoduchým způsobem na základních programech uvedenou činnost vyučujeme – tato základní výuka je součást kurzu 3D tiskáren.

 

Jaký je formát kurzu. Máte více možností v nabídce?

Naše kurzy jsou standardně vyučovány jako třítýdenní kurz (v režimu akreditovaného kurzu), který obsahuje:

- možnost účasti na konfiguraci a skládání tiskárny;
- kalibrace tiskárny a ukázky změn a řešení problémů, předtisková příprava;
- získání 3D modelů na internetu - knihovny a jejich základní úprava;
- práce s programy a konventory pro přípravu tiskového souboru;
- vlastní tisk na tiskárně a jeho úpravy;
- tiskové materiály a jejich užití, potisková úprava;
- praxe tisku v různých podmínkách a s různými materiály;
- práce s 3D modelovacím SW – BLENDER;
- práce s 3D skenerem a jeho nastavení a úprava výsledků.

Případně dále nabízíme prodloužený čtyřtýdenní kurz, v jehož ceně je základní 3D tiskárna, což je jedinečná nabídka na našem trhu – aby účastník v rámci školení získal i vlastní tiskárnu. A samozřejmě předchozí uvedené vyučujeme i jako zkrácený dvoudenní kurz, kde se účastníci naučí kompletní minimum práce s tiskárnou: vytvoření tiskového souboru, základní přípravu tiskárny a vlastní tisk.

Komu jsou vaše kurzy konkrétně určeny?

Jak již bylo řečeno – je to technologie pro širokou veřejnost a myslím si, že každé odvětví se v něm zhlédne. Můžu konkretizovat oblasti, se kterými jsme spolupracovali nebo řešili uvedené technologie: především strojírenství a stavebnictví (architektura), a samozřejmě v oblasti reklamy. Další specifickou skupinou jsou šperkaři pro tisk šperků, resp. bižuterie. A dále specifické oblasti jako je lékařství a stomatologie a již zmíněné cukrářství. A samozřejmě i pro širokou veřejnost pro tisk nejrůznějších doplňků a pomůcek do domácnosti, kutily a hlavně pro modeláře.

Jaká je náročnost a vstupní podmínky na účastníky kurzů?

Pro vlastní tisk by měla být standardní znalost práce s počítače a alespoň minimální manuální zručnost – tiskárna je přeci jen mechanická záležitost a bez manuální práce se zde člověk neobejde. Zvláště při řešení různých potiskových úprav, lepení, řezání, atd. Žádné další nutné podmínky nejsou třeba.

Kde se kurzy konají?

V našich učebnách na Praze 5, případně internátně v našem vzdělávacím středisku na Zbirohu, kde jsme pro účastníky schopni zajistit i ubytování a stravování.

Pokud se chtějí zájemci dozvědět více ohledně kurzů na 3D tisk, kam se mohou obrátit?

Obracejte se přímo na mne – jednatele společnosti na telefon 251 551 362, nebo prostřednictvím emailu (operativnější způsob) na m.laurencik@jubela.cz. Případně na našeho technika, který učí uvedené technologie, na jeho kontakt m.becev@jubela.cz.

3D tisk není jediným zaměřením Vaší nabídky. V jakých dalších oblastech poskytujete své vzdělávací služby?

Naše vzdělávací společnost se zabývá vzděláváním z oblasti manažerských, obchodních a osobnostních kurzů, kurzů IT a kurzů rekvalifikačních. Mnohdy jako dílčí plnění dlouhodobých projektů.

Od roku 1999 jsme proškolili mnoho tisíc spokojených klientů v rámci přibližně 50 typů kurzů, které poskytujeme na profesionální úrovni, a to jako standardní vypsané kurzy s pevnými termíny, které naleznete na našem webu, tak i kurzy zakázkové pro uzavřené firemní kolektivy nebo specifické projekty.

Celý seznam našich kurzů včetně jejich podrobného popisu naleznete na www.jubela.cz.


Současně bych chtěl případné zájemce pozvat na tento náš kurz 3D tiskáren, který zahajujeme 22. 3. 2016 v prostorách naší společnosti na Praze 5 - Stodůlkách. Zde v uvedený termín začne náš standardní třítýdenní akreditovaný kurz.