Jaké vlastnosti musíte prokázat, abyste byli zvažováni na vedoucího týmu?

Aspirujete na pozici vedoucího týmu? Váš současný manažer podal výpověď, přechází někam jinam v rámci firmy nebo se posouvá výš, a nový vedoucí se bude vybírat z řadových členů týmu? To, že si věříte a že víte, že byste mohli být dobrým vedoucím, ještě samo o sobě úspěch nepřinese. Musíte vyššímu managementu ukázat, že máte potřebné vlastnosti k tomu, abyste potenciálně dovedli vést a motivovat své podřízené. Zde jsou vlastnosti, které musí prokázat ten, kdo usiluje o vedení týmu, a které od ideálního kandidáta na povýšení do manažerské funkce očekává vyšší vedení.

Ilustrační snímek

Psychická odolnost

Jak se uvádí v článku na LinkedIn Pulse, odolnost vůči stresu a tlaku z více stran je jedním z klíčových požadavků na kandidáta, který usiluje o jakoukoliv vedoucí pozici. Ukažte proto, že jste někdo, kdo se takříkajíc nesesype ve chvíli, kdy musí čelit velkým a stresovým výzvám.

Víra v produkt

Pracovník na jakékoliv manažerské pozici v rámci firmy nesmí být cynický vůči produktu, který firma nabízí, a musí v něj skutečně věřit. Tuto vizi pak dobrý potenciální vedoucí musí umět převést i na svoje kolegy, podřízené, zákazníky i obchodní partnery.

Komunikační dovednosti

Bez schopnosti efektivní, bezproblémové a rychlé komunikace nemůže daný kandidát na pozici vedoucího uspět. Pilujte proto své komunikační dovednosti a snažte se naučit najít společnou řeč s kýmkoliv, s kým se bavíte.

Empatie a tolerance

Dobrý vedoucí musí být tolerantní. A to především k rozdílnostem svých podřízených. Řada manažerů se snaží přetvořit svoje podřízené k obrazu svému a posunout je tak blíže k jeho vlastnímu ideálu. Ti nejlepší manažeři ale dovedou efektivně pracovat s lidmi a především je podporovat v jejich rozdílných talentech a individuálních pozitivních rozdílech.

Loajalita vůči vedení firmy

Dobrý vedoucí nejenže musí působit autoritativně, ale musí mít zároveň i respekt k vyšším autoritám. Vyšší management nechce mít na pozici vedoucích týmů přehnaně sebevědomého egoistu, který si dělá co chce. Naopak, dotyčný musí umět potlačit své emoce a názory a fungovat podle přání a priorit managementu nad ním. Proto je nutné prokázat určitou loajalitu vůči seniornímu managementu firmy.

 

-mm-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse