Soňa Porubská se přesouvá do globálního vedení Zentivy na pozici Head of Corporate Affairs and Strategic Franchises

Soňa Porubská se po deseti letech skvělé práce v roli generální manažerky Zentivy pro Českou republiku a Slovensko přesouvá na novou pozici v globálním vedení společnosti – stane se Head of Corporate Affairs and Strategic Franchises. V její dosavadní roli ji nahradí mladý talent Boris Sananes, který již působil na několika vedoucích pozicích v rámci společnosti.

Soňa Porubská, Zentiva

Soňa Porubská byla generální ředitelkou pro Českou republiku a Slovensko od roku 2011. Pod jejím vedením se Zentiva stala nejvýznamnějším dodavatelem léků lidem v České republice. V Praze se nachází silný tým pracovníků výzkumu a vývoje i významný závod na výrobu léků. Díky tomu, se Zentivě daří přispívat k rozvoji veřejného zdraví nejen v Česku i celé Evropě. V roce 2021 uvedla Zentiva na trh 17 nových značek léků, včetně léků na kardiovaskulární a onkologická onemocnění, astma a cukrovku. Společnost také představila novou inovativní léčbu chronických ran Amnioderm. Zentiva mimo jiné i nadále významně přispívá k boji proti pandemii covidu-19, například prostřednictvím dodávek léků, které zachraňují životy pacientům v nemocnicích. Zentiva za mimořádný přínos v boji proti pandemii covidu-19 získala ocenění Ministerstva průmyslu a obchodu.

Soňa Porubská je skutečně ženou ve své pozici. Její vedení se vyznačuje silnou motivací pomáhat pacientům společně s velkou transparentností a důvěrou, kterou si ve svých týmech vybudovala. Soňa Porubská působí v oboru více než 20 let. Ve vedoucích pozicích vždy považovala za klíčové obklopit se kvalitními lidmi, ke kterým může být naprosto upřímná. „Správný lídr musí být otevřený a naslouchat svým kolegům. Musí umět rozvíjet jejich potenciál a dělat důležitá a často také těžká rozhodnutí.“ Za svou výbornou práci v České republice a na Slovensku byla Soňa Porubská několikrát oceněna. Naposledy např. Hospodářskými novinami, které ji již počtvrté zařadily mezi 20 TOP manažerek Česka, nebo magazínem Forbes, kde se objevila v prestižním žebříčku TOP CEOs roku 2021.

Soňa Porubská bude ve své nové globální funkci Head of Corporate Affairs and Strategic Franchises zodpovědná za rozvoj korporátních vztahů společnosti, zejména vztahů s českou a rumunskou vládou a s dalšími vládami napříč Evropou. Cílem bude společně posílit udržitelný vývoj a výrobu kvalitních dostupných léků a jejich distribuci. Vrací se také do představenstva České asociace farmaceutických firem (ČAFF). V roce 2022 se bude věnovat předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, které se uskuteční v druhé polovině tohoto roku. Ve své roli ředitelky pro strategické franšízy bude řídit strategii komercializace portfolia léků společnosti. Zentiva tak bude moci soustředit ještě více energie do oblastí, které přinesou skutečnou změnu evropským pacientům.

Těším se na nové výzvy, které nová pozice v globálním vedení společnosti přináší. Zentiva velice rychle roste a já jsem moc ráda, že ji mohu pomoci v tom se dále rozvíjet a poskytovat kvalitní dostupná léčiva ještě více pacientům v Evropě i za jejími hranicemi. Nadále si však budu udržovat úzké spojení s lokálním týmem, zákazníky i všemi zainteresovanými stranami v Česku i na Slovensku,“říká Soňa Porubská o své nové pozici.