Soňa Hykyšová

Soňa Hykyšová, nový Business Area Manager pro oblast Environmental Technology ve společnosti TÜV SÜD Czech

Novou manažerkou TÜV SÜD Czech pro oblast životního prostředí (ŽP) byla jmenována Soňa Hykyšová. Jejím hlavním úkolem je rozvoj této nové oblasti v rámci širokého portfolia služeb TÜV SÜD.

„Mým cílem je rozvoj nabídky služeb v oblasti životního prostředí pro klienty z výrobní i nevýrobní sféry, úspěšný transfer zahraničního know-how na lokální trh a v neposlední řadě také propojení produktů oddělení životního prostředí s ostatními oblastmi v rámci společnosti TÜV SÜD Czech,“ upřesňuje čerstvá posila přední certifikační a inspekční společnosti. Z nabízeného portfolia v oblasti ŽP lze zdůraznit např. komplexní služby týkající se odpadů, certifikace biopaliv dle mezinárodního systému ISCC, environmentální due diligence, environmentální reporting, poradenství v oblasti chemických látek.

Před svým nástupem do TÜV SÜD Czech pracovala Soňa Hykyšová devět let na pozici vedoucí odborného útvaru Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí, kde se věnovala problematice environmentálního poradenství, aktivního přístupu k informacím o životním prostředí a výzkumu v oblasti znečištění ovzduší. Nová manažerka TÜV SÜD Czech publikovala v odborných titulech a na mezinárodních konferencích, je rovněž autorkou několika vzdělávacích publikací a působila jako šéfredaktorka odborného recenzovaného periodika. Vedle publikačních aktivit se také zabývala otázkou přeshraničního znečišťování ovzduší a má zkušenosti z neziskového sektoru.

Soňa Hykyšová absolvovala inženýrský studijní program na České zemědělské univerzitě v Praze. Vedle rodné češtiny hovoří plynule anglicky. Svůj volný čas ráda aktivně tráví horskou turistikou a během, relaxuje fotografováním a malováním.