Reknihy slaví 5. narozeniny. Vedení českého udržitelného knihkupectví přebírá Martin Němeček

Více než 570 tisíc knih, které dostaly další život. 132 tisíc čtenářů, kteří koupili zánovní tituly. 50 tisíc prodávajících, kteří poslali část své knihovny dál. Více jak 27 milionů korun vyplacených na provizích. Přes 10 km² zachráněných deštných pralesů. 5 467 vysázených stromů v Česku. A úspěšný projekt Otoč knihu, který učí principy cirkulární ekonomiky nejmladší čtenáře. Taková je pětiletá bilance udržitelného knihkupectví Reknihy. To nyní přichází se změnou ve vedení. Po pěti letech vystřídá zakladatele a dosavadního ředitele Reknih Tadeáše Kulu na pozici CEO Martin Němeček, který dříve působil v Alze. Reknihy nadále plánuje vést k udržitelnější budoucnosti, kterou chce propsat do každého aspektu knihkupectví. Oslavy se dotknou i zákazníků, na které čeká při nákupu překvapení.

Martin Němeček, Reknihy

Udržitelné knihkupectví Reknihy založil v roce 2019 tehdy dvaadvacetiletý podnikatel Tadeáš Kula. První knihy, které Kula do podnikání vložil, patřily jeho tatínkovi, který se tak neplánovaně stal prvním investorem. Jeho celou knihovnu nahrál na e-shop a aby nápad rychle otestoval, spustil prodej na Reknihách ze dne na den. Po prvním roce mu s odesíláním knih do nových rukou pomáhaly dvě brigádnice. Na kontě měl 953 objednávek, 1 817 prodaných knih, 886 zákazníků, obrat v hodnotě 350 tisíc korun a jasnou vizi prodávat jen tituly v dobrém stavu, s původními majiteli se dělit o provizi půl na půl a udržet knihy v oběhu co nejdéle, stejně jako obaly, ve kterých je zasílá.

Těch 5 let pro mě byla jedna velká jízda, z prvního na pátý rok jsme vyrostli stonásobně. Za tu dobu jsem si ve firmě prošel všemi pozicemi – od balení objednávek přes nastavování procesů, marketing, vývoj e-shopu i vedení velkého týmu lidí. Přirozeně jsem se posouval vždy tam, kde bylo potřeba pomoct. V růstu pro nás byl revoluční rok 2020, kdy kvůli covidu zůstali všichni doma, a tak se pozornost lidí hodně otočila zpět k domácím knihovnám,“ bilancuje zakladatel Tadeáš Kula. Dnes podnikatel, který figuruje v žebříčku Forbes 30 pod 30 a držitel ocenění od SDGs Mladý lídr, udělovaného Asociací společenské odpovědnosti, předává vedení jeho projektu do rukou zkušeného Martina Němečka.

Němeček přebírá vedení Reknih v době, kdy tým udržitelného knihkupectví odbavil za  uplynulých pět let 180 tisíc objednávek a mezi prodávající rozdělil provizi v hodnotě 27 milionů korun. Aktivity Reknih ušetřily 5 700 stromů a 171 milionů litrů vody a přispěly na záchranu deštných pralesů díky organizaci Rainforest Trust v rozsahu 10 kilometrů čtverečních, což odpovídá rozsahu skoro 38 tisíc tenisových kurtů. Kromě toho rečtenáři pomohli s výsadbou 5 467 stromů s organizací Sázíme Česko. Reknihy mimo jiné také učí cirkularitu ve spolupráci se vzdělávacím programem EkoŠkoly žáky základních a středních škol, díky kterým pomohly v kampani Otoč knihu vrátit do oběhu 10 tisíc vybraných knih. Současným investorem je Jinej fond Jiřího Hlavenky a Jana Slámy.

Tadeáš Kula ale v týmu Reknih, který nyní čítá 60 lidí, zůstává nadále. Bude se věnovat převážně rozvoji produktu a vývoji z pozice CPO. „Mít dobře poskládané vedení je za mě jeden z nejklíčovějších předpokladů úspěchu firmy. Musí to být tým profíků, kteří sdílí stejnou vizi. Já jsem vždycky měl hodně nápadů, kam by Reknihy měly směřovat, ale vnímám, že od určité velikosti firmy je třeba vizi spojit i se zkušenostmi, aby se člověk zbytečně nespálil. Ve  spolupráci s Martinem se skvěle potkávají jeho zkušenosti s expanzí z Alzy s mou vizí o budoucnosti Reknih. Já se nadále budu věnovat technologickému rozvoji Reknih, abychom byli schopni čtenářům přinášet kvalitní zákaznickou zkušenost při nákupu i prodeji knih,“ vysvětluje změnu Kula.

Ještě udržitelnější Reknihy

Martin Němeček, který má dlouholeté zkušenosti jako lídr evropské expanze Alzy nebo jako obchodní manažer v projektu digitalizace zdravotnictví Medevio, se do týmu Reknih přidal v srpnu 2023. Oficiálním CEO Reknihy se stal na začátku března 2024.

Služba Reknih mi dává velký smysl. Líbí se mi hlavně, že řeší reálný problém, který mám já i statisíce dalších čtenářů. Do spolupráce mě nadchl také tým, který knihami žije a snaží se o pozitivní dopad na svět. Chceme se proto i nadále věnovat projektům, jako je například Otoč knihu, kterými zvýšíme zájem o literaturu a podpoříme vzdělávání,“ vysvětluje přijetí výzvy nově jmenovaný CEO Reknih Martin Němeček. Cíle na tento rok má jasné: „Chceme prodat přes půl milionu knih a oslovit nové reknihaře v regionech, kteří stále skrývají velký finanční potenciál.“

Od prvního dne stojí Reknihy na pevném základu propojení nadšení do knížek s ekologickým myšlením a cirkulární ekonomikou. Každá přečtená knížka dostává díky Reknihám možnost vrátit se do oběhu, a pokud jí její nový majitel udrží v kvalitním stavu, do nových rukou se vydá více než jednou. Němeček chce nadále budovat udržitelné knihkupectví nejen pro planetu, ale i pro lidi od zaměstnanců přes zákazníky až po širokou komunitu a pro firmu jako takovou. V krátkodobém hledisku se zaměří na ještě udržitelnější logistiku posílání i doručování objednávek a získání B Corp certifikace. Tedy mezinárodního ocenění udělovaného neziskovou organizací B Lab, které zaručuje ty nejvyšší standardy sociálního  environmentálního dopadu firem.

Dále chce Němeček rozvíjet uživatelskou zkušenost v rozhraní Reknih. Už nyní mohou čtenáři pozorovat změny v jejich osobním účtu a pozorným rečtenářům neunikly nové žebříčky nejúspěšnějších prodejců i nejoblíbenějších titulů. K tomu se Reknihy chystají vyrazit do ulic, přesněji na 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Na něm pomohou všem, kteří chtějí vyprázdnit knihovny předtím, než si je naplní novými tituly.

Zákazníci se kromě dárku k nákupu mohou těšit na bilanční sérii videí na sociálních sítích Reknih s Tadeášem Kulou.