Předsedou poradního sboru České asociace umělé inteligence je Jan Romportl

Předsedou poradního sboru České asociace umělé inteligence (ČAUI) se stal Jan Romportl. Výzkumu umělé inteligence (AI) se věnuje více než 20 let jako expert, konzultant, podnikatel i manažer. Cílem poradního sboru je v rámci aktivit ČAUI podpořit rozvoj umělé inteligence v ČR.

Jan Romportl, Česká asociace umělé inteligence

Sbor se bude věnovat etice, osvětě či propojení s průmyslovými a akademickými institucemi. Cílem je zvyšovat povědomí o důležitosti AI v budoucnosti.

Jan Romportl například vedl AI centrum O2, kde působil jako ředitel a Chief Data Scientist. Nyní je nezávislým AI konzultantem a spoluzakladatelem AI startupu Elin.ai.

AI může pomoct řešit většinu problémů

Umělá inteligence bude podle něj součástí řešení většiny problémů, kterým lidstvo čelí. "Jako západní společnost potřebujeme efektivně a rychle integrovat AI do všech ekonomicky relevantních oblastí. To přináší ale také rizika zneužití AI," uvedl Romportl.

Vedle Romportla tvoří poradní sbor spoluzakladatel healthtech startupu Carebot Matěj Misař, akademik z Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni specializující se na filozofii a dějiny vědy Radek Schuster a odborník na digitální technologie a lidské zdroje Josef Kadlec.

Česká asociace umělé inteligence je s více než 90 korporátními členy největší českou iniciativou podporující rozvoj a vzdělávání v oblasti umělé inteligence na území České republiky. V roce 2024 realizuje více než 50 akcí od bezplatných webinářů pro širokou veřejnost přes specializované workshopy až po oborové konference.