Změny pro podnikatele v roce 2016

Nový rok s sebou tradičně přináší pro podnikatele řadu změn v zákonech, daních či povinnostech. Se vstupem do roku 2016 například stát zavádí kontrolní hlášení, vzroste minimální mzda či měsíční platby na zdravotním a sociálním pojištění pro OSVČ. ČSOB přináší přehled těch nejdůležitějších a již schválených změn.

  • Kontrolní hlášení – každý plátce DPH bude mít povinnost podávat kontrolní hlášení. Jde o nový druh daňového přiznání poskytované měsíčně či čtvrtletně, kde budou uvedeny údaje z daňových dokladů a dalších dokumentů o nakládání se zbožím nebo službami. Podává se pouze elektronicky. Podle nedávného šetření Indexu očekávání firem ČSOB se 34 procent malých a středních firem domnívá, že nová povinnost k omezení daňových úniků přispěje.

  • Minimální mzda – měsíční minimální mzda vzroste z 9 200 na 9 900 Kč, základní hodinová sazba se zvýší z 55 na 58,70 Kč.

  • Sazby sociálního a zdravotního pojištění – živnostníkům a drobným podnikatelům se zvýší minimální zálohy za sociální a zdravotní pojištění. Z kapsy budou muset vytáhnout o 660 Kč více.

  • Kategorie podniků – novela zákona o účetnictví přináší novou kategorizaci účetních jednotek: mikro, malé, střední a velké. Rozdělení bude probíhat podle hodnoty aktiv firmy, čistého obratu a průměrného počtu zaměstnanců. Nové kategorizaci budou podléhat i takzvané konsolidační skupiny, což změní účetní závěrky firem a přibude povinných auditů.

  • Pokuta za e-tiskopis – stát ukončí benevolenci pro ty, kdo mají povinnost komunikovat s úřady prostřednictvím datových schránek a dosud tak neučinili. Úředníci již praxi klasických e-tiskopisů nebudou tolerovat a budou rozdávat více dvoutisícových pokut.

  • Reverse charge – režim, při kterém se přenáší daňová povinnost z dodavatele na odběratele, bude zaveden i u prodeje nemovitostí. Platí pro dodávky, kde je částka na jednom dokladu vyšší než 100 tisíc Kč v základu daně.

  • Jednoduché účetnictví – do zákona se vrací jednoduché účetnictví. Mohou jej využívat za zvláštních podmínek různé subjekty, jedná se především o spolky, odbory, církve.

  • Nároky na auditory – auditor už se nebude vyjadřovat zvlášť k účetní závěrce a k výroční zprávě ve dvou oddělených dokumentech. Nově vypracuje pouze jednu zprávu o auditu, která bude součástí výroční zprávy. Změna má dopad na harmonogram sestavování výroční zprávy.

  • Přecenění zásob – mění se způsob, jakým se oceňují zásoby vlastní výroby. Podniky budou muset změnit své kalkulace a rozhodnout, které náklady do výpočtu zahrnou.

  • Nové evropské dotace – v příštím roce budou moci podniky žádat o evropské dotace už jen z nového programovacího období 2014 až 2020. Je pro ně připraveno 116 miliard korun.