Výjimečnosti lze dosáhnout odlišením se od davu, shodly se osobnosti na konferenci České manažerské asociace

Hledání výjimečnosti - tak znělo téma konference, která proběhla ve středu 27. listopadu. Organizovala ji Česká manažerská asociace, pod záštitou a v budově Senátu Parlamentu ČR. Hosté konference, kterými byli Eva Syková (lékařka, vědkyně a senátorka), Benjamin Kuras (spisovatel a publicista), Petr Sýkora (zakladatel firmy Papirus a ředitel nadace Dobrý anděl), Michel Fleischmann (prezident skupiny Lagardère Active ČR), Dominik Hašek (významný český hokejista) nebo Václav Marhoul (režisér, producent a podnikatel) shodně potvrdili, že cestou k dosažení úspěchu je odlišení se od davu, vlastní vize a samozřejmě nezbytné štěstí. Kromě představení vlastního životního příběhu a dosažení úspěchu zdůraznili i to, co jim samotným dopomohlo k tomu stát se lídry v jejich oboru.

Především vytrvalost, kvalitní a zodpovědná manažerská práce, snaha o sebezdokonalování, další vzdělávání a rozpoznání a využití příležitosti - to vše odlišuje výjimečné osobnosti od průměru. A přesně to potvrdili i hosté konference Hledání výjimečnosti, ačkoli každý z nich působí ve zcela jiné sféře.

První krok k výjimečnosti je zůstat sám sebou,“ řekl zakladatel firmy Papirus Petr Sýkora. Velký význam však sám přikládá i štěstí a rozpoznání příležitosti. „Silnou příležitost poznáte tak, že vás táhne a nedokážete na ni přestat myslet. Rychlá loď se totiž vyznačuje tím, že je vratká a takzvaně velká věc v sobě zahrnuje i strach ji udělat,“ vysvětlil. Důležitá je podle něj i víra v sebe sama. „Jedině tak nikoho sami nezradíte,“ dodal závěrem.

Dominik Hašek na konferenci Hledání výjimečnosti, Praha 27.11.2013

Konference Hledání výjimečnosti, Praha 27.11.2013

Michel Fleischmann věnoval ve svém projevu pozornost i nacházení řešení. „Musíte v sobě nosit nějakou myšlenku, ale nestačí si jen něco myslet. Musíte to umět říct! Nestačí jen proti něčemu jít, musíte najít řešení. Musíte mít myšlenku, za kterou si stojíte. Nedělat jen pro svoji vlastní radost, ale i pro radost druhých,“ vysvětlil. Podstatou úspěšnosti podle něj je právě soustředění se na zájmy ostatních, ale i pochopení sebe sama. „Úspěšní budete, jen když vám lidi budou rozumět a rozumět vám budou jen, když budete rozumět sami sobě,“ sdělil.

Lékařka, vědkyně, senátorka a Manažerka roku 2011 Eva Syková promluvila o manažerské práci ve vědě a medicíně, kde vyzdvihla, že věda a výzkum musí vést k inovacím a k usnadnění života lidí. Režisér, producent a podnikatel Václav Marhoul pro změnu vyšel ze své profese filmaře a přirovnal firmu k filmu. „Stejně jako dobrý scénář musí mít správný tempo-rytmus, je to stejné i ve firmě,“ uvedl. Úspěšná a prosperující firma podle něj také musí mít své správné vnitřní mechanismy, které tvoří celek.

Příjemným zpestřením pak byla účast osobnosti z oblasti literatury, i zcela protichůdného oboru, jakým je lední hokej - tedy účast Benjamina Kurase a Dominika Haška. Benjamin Kuras definoval úspěch očima klasiků a zůstal věrný skvostné literatuře a vytříbenému projevu. Hokejová legenda Dominik Hašek promluvil o motivaci ve sportu, autoritě sportovních manažerů a jejich roli a vlivu na hráče. Konferenci Hledání výjimečnosti moderoval bravurně Jan Mühlfeit, Chairman Europe Microsoft Corporation, viceprezident ČMA a Manažer roku 1999.

Významné osobnosti napříč obory tak dokázaly, že vize, individualita, pracovitost a odlišnost od masy je cílem k úspěchu v jakékoli profesi.

 

O společnosti ČESKÁ MANAŽERSKÁ ASOCIACE:

Česká manažerská asociace byla založena roku 1990 a jejím cílem je zvýšit prestiž a společenské uznání manažerské práce a posílit povědomí české veřejnosti a její podporu řízení podniků.

Dalším cílem je rozvíjet odborné schopnosti manažerů i jejich umění vést pracovní týmy. Přispívá také k posilování etiky v podnikání a etických vztahů mezi pracovníky a obchodními partnery, i odpovědnosti vůči spotřebitelům. Od roku 1993 spolupořádá prestižní soutěž Manažer roku, která oslavila své 20. výročí a jedná se o nejprestižnější a vícekriteriální manažerskou soutěž v České republice. Úkolem soutěže je objektivně a nezávisle vybrat nejvýznamnější osobnosti managementu, zviditelnit jejich metody a přínosy pro rozvoj firem a celé ekonomiky.

Česká manažerská asociace je také přidruženým členem European Confederation of Executive and Managerial Staff (Evropské konfederace manažerů) a zakládajícím členem české pobočky Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.

Více informací:
www.cma.cz