VŠEM podporuje scénické čtení & LiStOVáNí: Ekonomie dobra a zla

Vysoká škola ekonomie a managementu (VŠEM) podporuje široké spektrum projektů a nevyhýbá se ani uměleckým počinům. VŠEM se tak stala spolupartnerem sta repríz představení LiStOVáNí Ekonomie dobra a zla. Jedná se o interaktivní divadelní adaptaci učebnice ekonomie Tomáše Sedláčka. Hra ukazuje, že i tak sofistikovaný obor jako ekonomie, může být podán záživnou formou. Autor knihy, významný ekonom, ve večerních představeních sám zpravidla vystupuje.

Projekt LiStOVáNí, cyklus scénického čtení, vznikl díky nadšení trojice mladých herců z českobudějovického divadla před osmi lety. Díky aktivitě několika herců okolo duchovního otce projektu, Lukáše Hejlíka, se mohou diváci těšit každý měsíc na novou adaptaci knihy převedené do zhruba hodinové inscenace. LiStOVáNí je unikátní i tím, že se hraje nejen na stálých divadelních scénách v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodu a Bratislavě, ale i v netradičních prostorách jako jsou knihovny či školy. Ročně herci odehrají až dvěstěpadesát představení v šedesáti českých městech. LiStOVáNí Ekonomie dobra a zla je aktuálně připravováno v anglické verzi pro scénickou tour po evropských metropolích. Na půdě VŠEM odehráli umělci své dílo 8. června tohoto roku. Nejbližší divadelní představení pro veřejnost se koná 6. listopadu na Nové scéně Národního divadla.

Ekonomie je veřejností často vnímána jako komplikovaný obor se spoustou nesrozumitelných definic a odborných termínů,“ říká Lucie Čunderliková, prorektorka pro strategii a rozvoj VŠEM. „Ekonomie v podání Tomáše Sedláčka je poetická věda. Její kořeny sahají mnohem hlouběji, než by si mohl moderní člověk představit. Vtipná učebnice ekonomie přináší netradiční výklad odborných textů. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme se projekt rozhodli podpořit. Ukazujeme ekonomii studentům v podobě, která je čitelná a příjemná,“ dodává Lucie Čunderliková.

Adaptace Ekonomie dobra a zla byla rozhodně nejtěžší knihou, kterou jsme uváděli do jevištní podoby,“ říká Lukáš Hejlík, herec a manažer projektu LiStOVáNí. „Snažili jsme se tuto knihu uchopit tak, aby oslovila nejen intelektuály, ale i studenty a vyvolala zvědavost u dalších potenciálních diváků. Důkazem, že se nám to podařilo, je každý měsíc vyprodaná Nová scéna Národního divadla a 82 repríz inscenace ve více než 50 českých městech, kterou vidělo přes 12 000 diváků. V neposlední řadě se chystáme uvést hru v anglické verzi pro evropské metropole,“ dodává Lukáš Hejlík.

Tomáš Sedláček v rámci knihy podniká exkurze do filosofie, etiky, politologie a náboženství.

Silnou stránkou autora knihy Ekonomie dobra a zla, Tomáše Sedláčka, je schopnost poutavě a zároveň erudovaně podat téma, které má zejména nyní v souvislosti se světovou finanční krizí předpoklad zaujmout širokou čtenářskou obec. Představuje nečekaně pestrou škálu pramenů od Eposu o Gilgamešovi přes Bibli až po moderní ekonomy. Kniha vrcholí provokativní pasáží na téma, proč je věda (nejen ekonomická) nevědecká a nespolehlivá, a končí analýzou současné finanční krize jako příležitosti pro to, aby člověk znovuobjevil sám sebe i svůj vztah k věcem hmotným i duchovním.

Vysoká škola ekonomie a managementu (VŠEM) se stala součástí českého vysokého školství na základě státního souhlasu uděleného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v říjnu roku 2001. Svým studentům nabízí bakalářské (Bc.) a magisterské (Ing./MBA) studijní programy ve studijních oborech Podniková ekonomika, Komunikace a lidské zdroje, Marketing, Management firem a Konkurenční prostředí a management. VŠEM dále poskytuje programy celoživotního vzdělávání, i specializované profesní kurzy a profesní vzdělávání. VŠEM získala navíc akreditaci Accreditation Council for Business Schools and Programs (ACBSP) a dále akreditaci od European Council for Business Education (ECBE). V obou případech pro bakalářský studijní program Ekonomika a management a magisterský profesní studijní program Master of Business Administration. Významnou součástí školy je i výzkumné pracoviště Centrum ekonomických studií VŠEM.

Hlavním posláním a cílem VŠEM je působit jako nezávislé a svobodné vysokoškolské pracoviště realizující vzdělávací programy na mezinárodně srovnatelné úrovni.