TŘI JARNÍ PRŮMYSLOVÉ VELETRHY V PRAZE = tři dny prezentací úzce navazujících oborů

Na jarních veletrzích v Praze bylo předvedeno to, s čím přichází firmy na trh v době relativního oživení poptávky. Prezentace firem dokázaly, že i dnes jsou schopni čeští strojaři přinést něco nového na náročný trh. Souběžné průmyslové veletrhy poskytly mnoho možností v navázání nových obchodních kontaktů pro obchodníky a výrobce různého zaměření. Odborná veřejnost měla možnost zhlédnout široké spektrum výrobních technologií, které jsou v dnešní době aktuální. Ve srovnání s předchozím rokem se zvětšila velikost výstavní plochy těchto veletrhů o 40 % a počet zúčastněných vystavovatelů se zvýšil o 17 %.

Veletrhy byly slavnostně zahájeny dne 3. května 2011 v Pražském veletržním areálu Letňany vernisáží ve vstupní hale přestřižením pásky Mgr. Ondřejem Lněničkou – starostou městské části Praha Letňany, Ing. Jiřím Jirkou - náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro ekonomiku a Ing. Pavlem Sehnalem - předsedou představenstva společnosti ABF. Slavnostního zahájení se dále zúčastnili generální ředitel společnosti ABF Ing. Jaroslav Čížek, MBA, ředitel veletržní správy Daniel Bartoš, Dis., ředitelka obchodního týmu Průmysl Ing. Hana Marková a hosté rektor VUT v Brně prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr.h.c., děkan Fakulty strojní ČVUT v Praze prof. Ing. František Hrdlička, CSc. a projektový manažer Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Milan Kratochvíl.

Od 17 hodin prvního dne konání veletrhů proběhlo setkání vystavovatelů v čele s generálním ředitelem společnosti ABF Ing. Jaroslavem Čížkem, MBA, který zahájil slavnostní vyhlášení výsledků soutěží. Ceny a diplomy byly předány oceněným ve Velkém sále kongresového centra PVA Letňany Bedřichem Dandou - náměstkem ministra průmyslu a obchodu a Mgr. Karlem Machotkou - náměstkem ministra pro trh práce.

 

Za veletrh FOR INDUSTRY získali ocenění za nejlepší exponát GRAND PRIX 2011 bez určení pořadí tito vystavovatelé:

CNC invest, s.r.o. za vertikální obráběcí centrum SUGINO Xion-II-5AX

Zdůvodnění: Jedná se o kompaktní obráběcí centrum zabezpečující výrobu velmi přesných součástí složitých tvarů, například implantátů pro biomedicínu. Velkou výhodou je malá  zastavěná plocha.

Hexagon Metrology s.r.o. za mobilní měřicí stroj ROMER ABSOLUTE ARM TYP 7525

Zdůvodnění: Jedná se o novou koncepci v oboru mobilních měřicích strojů s uplatněním v přesné výrobě a reverzním inženýrství.

TAJMAC-ZPS, a.s. za dlouhotočný CNC automat MANURHIN K’MX 532 TREND

Zdůvodnění: Jedná se o prototyp doplňující úspěšnou řadu dlouhotočných automatů K’MX
osazený dvěma elektrovřeteny a pěti lineárními nezávisle řízenými osami.

 

Za veletrh FOR SURFACE obdržela cenu za nejlepší exponát GRAND PRIX 2011 společnost:

MacDermid CZ s.r.o. za technologii třívalentního dekorativního chromování s použitím
elektrolytu 3. generace „TriMacIII“

Zdůvodnění: Jedná se o technologii vylučování kvalitních dekorativních chromových povlaků
z třívalentní chromovací lázně šetrné k životnímu prostředí.

 

Za veletrh FOR WASTE & CLEANING si cenu za nejlepší exponát GRAND PRIX 2011 bez určení pořadí odnesly následující firmy:

Neovision s.r.o. za Jetty – robota pro čištění a inspekci vzduchotechnického potrubí

Zdůvodnění: Robot využívá ekologickou metodu tryskání suchého ledu, čištění lze sledovat in-situ a řídit pomocí ovládacího panelu. Unikátní řešení vzniklo ve spolupráci společnosti s FEL ČVUT v Praze a je patentově chráněno.

REFLEX Zlín, spol. s r.o. za čtyřhrannou sklolaminátovou nádobu na sběr tříděného
i komunálního odpadu

Zdůvodnění: Jedná se o kontejner objemu 1,5 – 3m3 pro sběr tříděného i směsného komunálního odpadu umístěný v nadzemní nebo částečně zapuštěné betonové schránce. Kontejner lze přizpůsobit designu městského mobiliáře a požadavkům zákazníka.