První "konopný bigboard" na světě pomáhá v drogové prevenci

Netradiční způsob, jak oslovit potencionální zájemce, zvolilo občanské sdružení SANANIM. To v červnu spustilo jedinečnou online službu „Končim s hulenim“, která má za cíl poukázat na rizika spojená s užíváním konopí a nabídnout dostupný program léčby pro ty, kteří chtějí se svým užíváním něco dělat. Na službu upozorňuje speciálním „konopným bigboardem“.

„Končim s hulenim“ je prvním projektem svého druhu v ČR. Vůbec poprvé u nás využívá tzv. internetové léčebné intervence, která v zahraničí představuje již osvědčený model léčby. „Spuštěním této služby nechceme veřejnosti říct, že konopí zabíjí. Pouze varujeme, že pravidelné užívání není bez rizika,“ uvádí k tématu Martina Richterová Těmínová, odborná ředitelka o.s. SANANIM.

„Uživatelů konopí, kteří sami cítí, že mají problém, přibývá. Často nás také kontaktují partneři náruživých kuřáků marihuany, a to právě prostřednictvím internetu. Doposud jsme těm lidem v podstatě neměli co nabídnout,“ dodává Těmínová. Hlavní výhodou online léčby je právě dostupnost a anonymita. On-line řešení zároveň nabízí praktické nástroje, které výrazně ušetří čas a finance na obou stranách.

no-image

„Konopný bigboard“ se sdělením „Nenech si to přerůst přes hlavu“ a odkazem na webové stránky projektu: www.koncimshulenim.cz připravila reklamní agentura DDB ve spolupráci s mediální agenturou Attention! Media. Převratné je, že u bigboardu jsou umístěny truhlíky s technickým konopím, jež bude v průběhu času přerůstat přes sdělení. „Věříme, že se nám podaří zaujmout právě ty, kterých se to může týkat. A názorně ukážeme, že problémy je lepší řešit včas, ještě než nám přerostou přes hlavu,“ uvedl kreativní ředitel reklamní agentury DDB Radouane Hadj Moussa. Samotný bigboard, který je svého druhu první na světě, stojí u Jižní Spojky a zůstane tam do konce srpna.

V současné době je program ve fázi testování. „Službu připravujeme již delší dobu, a i když je evidentní, že tento model léčby je snad ten nejlevnější možný, stále nám chybí prostředky pro jeho plnohodnotné zprovoznění. Protože už ale nechceme dál čekat, obracíme se na veřejnost s prosbou o podporu,“ komentuje finanční stránku věci Jiří Richter, výkonný ředitel o. s. SANANIM. „Uvítáme samozřejmě peníze, ale sháníme také testery, zpětnou vazbu a názory samotných uživatelů služby,“ doplňuje Richter. Návštěvníci stránek tam najdou i krátký dotazník, jehož vyplněním se mohou aktivně přihlásit do pilotního testování, které SANANIM plánuje na konec léta.

SANANIM, o. s.

SANANIM je nestátní neziskovou organizací, která od svého založení v r. 1990 působí v oblasti drogových závislostí. Lidem ohroženým drogami a jejich blízkým poskytuje pomoc v síti programů a služeb, které tvoří komplexní systém prevence, péče, léčby a resocializace. Touto svou činností tak vyvrací stále značně rozšířený mýtus, že závislosti na drogách se nelze zbavit, a napomáhá odstranit stigmatizaci související s užíváním drog, která je v poskytnutí efektivní pomoci často zcela zbytečnou překážkou. Rovněž se aktivně účastní na vytváření protidrogové politiky na všech úrovních státní správy s důrazem na ochranu veřejného zdraví, prosazuje realistický a poučený postup, pokud jde o priority a vytýčené cíle, a zasazuje se o hodnocení efektivity poskytovaných služeb, změnu systému jejich financování a jejich dlouhodobé plánování.