Inflace platů členů evropských správních a dozorčích rad se zastavila

  • Platy nevýkonných ředitelů zůstávají ve většině zemí neměnné.

  • Zastoupení žen ve správních a dozorčích radách se zvýšilo, ale rozdíl v platech mužů a žen vzrostl ze 7 procent v roce 2011 na 9 procent v roce 2012.

Evropské omezování růstu mezd manažerů ve výkonných pozicích se odráží i v platech nevýkonných ředitelů. Uvádí to nejnovější zpráva o struktuře a odměňování evropských správních a dozorčích rad, kterou sestavila globální poradenská společnost Hay Group.

Studie Nevýkonní ředitelé v Evropě také zaznamenala pokrok v zastoupení žen v evropských správních a dozorčích radách. Zároveň však ukázala, že rozdíl v platech mužů a žen, který byl popsán v loňské zprávě, se zvětšil.

Omezení růstu platů ředitelů

Medián ‘mzdové politiky’ (částka, kterou firmy platí ředitelům na nevýkonných pozicích za jejich službu ve správní či dozorčí radě a v dalších výborech) nezaznamenal žádnou meziroční změnu v žádné ze zemí zahrnutých do této studie, kromě Švédska, kde se ředitelské platy zvýšily o 5 procent.

Podle zprávy Hay Group Odměňování vrcholných manažerů v Evropě následovaly tento trend i platy manažerů ve výkonných pozicích. Jejich platy se v roce 2012 zvýšily o 2 procenta, zatímco o rok dříve rostly tempem 2,6 procenta. Výše bonusů se meziročně nezměnila.

Pavla Helclová, seniorní poradkyně Hay Group, ke zprávě říká: “Tlak veřejnosti, akcionářů a regulačních orgánů, které v Evropě tlumí inflaci výkonných platů, zcela jasně ovlivňuje také způsoby odměňování nevýkonných ředitelů ve správních a dozorčích radách starého kontinentu.

Více žen ve správních a dozorčích radách, rozdíly v odměňování zůstávají

Studie Hay Group ukazuje, že zastoupení žen ředitelek v evropských správních a dozorčích radách se meziročně mírně zvýšilo. Výrazný rozdíl v odměňování žen a mužů, který byl popsán v loňské zprávě, však přetrvává.

Rovnoměrné zastoupení žen a mužů se v loňském roce stalo předmětem horké debaty v mnoha členských zemích Evropské Unie. Některé země se rozhodly zavést kvóty pro ženy ředitelky. Patří mezi ně například Itálie, Holandsko, Norsko, Belgie (kvóty by měly vstoupit v platnost v roce 2016) a Francie (kvóty by měly vstoupit v platnost v roce 2014). Výsledky studie ukazují, že zatímco státy začínají v této oblasti činit pokroky, mnoho firem čeká ještě dlouhá cesta k naplnění zaváděných kvót.

Evropská komise se rozhodla nezavádět závazné procento žen ředitelek ve vedení firem, ale pracuje na mechanismech, které by podpořily větší počet žen ve výkonných a ředitelských pozicích. Několik národních vlád a regulatorních/vládních orgánů je podobným způsobem rozhodnuto zvýšit počet žen ve vedení firem.

V Evropě stále zastávají muži 83 procent ředitelských pozic, i když oproti loňskému roku se zastoupení žen na těchto postech znatelně zvýšilo. Nicméně pokud se podíváme na vrcholné nevýkonné pozice je situace horší. Pouze dvě procenta nevýkonných pozic v Evropě zastávají ženy. Ženy stále nejsou jmenovány do nejlépe placených a strategicky významných postů ve výborech. To se odráží i ve „skutečném“ rozdílu v odměňování mužských a ženských členů správních a dozorčích rad, který se zvýšil ze 7 procent v roce 2011 na 9 procent v loňském roce. V některých zemích je tento rozdíl výrazně větší – například v Itálii loni činil 22 procent.

Pavla Helclová k tomu říká: “Skandinávie je v čele v rovnoměrném zastoupení žen a mužů ve vedení firem. Toto se dá pravděpodobně předpokládat v Norsku, kde byly kvóty zavedeny v roce 2003 a díky nim se zastoupení žen ve správních a dozorčích radách zvýšilo na 38 procent. Ale ve Švédku a Finsku takovéto kvóty neexistují a přesto se zastoupení žen ředitelek v posledních letech zvýšilo na 28 procent. V obou těchto případech se jednalo čistě o výsledek veřejného tlaku a změny postojů ve společnosti. Kvóty nemusí být tou správnou cestou ke zvýšení pestrosti správních a dozorčích rad. Jedno je však jisté – evropské firmy musí zvýšit své úsilí vychovávat si silné lídry s různorodým zázemím, aby i nevýkonné pozice zastávali jen ti nejlepší.”

O průzkumu

Studie Nevýkonní ředitelé v Evropě zkoumala data z 390 firem z hlavního investičního indexu pro 12 zemí, aby mohla porovnat složení a odměňování správních a dozorčích rad velkých firem po celé Evropě. Všechna data byla získaná z veřejně dostupných zdrojů, většinou z výročních zpráv.

Studie Odměňování vrcholných manažerů v Evropě 2012 vychází z dat získaných od 318 firem uvedených v žebříčku Financial Times Europe 500. Do studie bylo zahrnuto 1,542 vrcholných výkonných manažerů z 20 zemí.

 

Pro více informací prosím kontaktujte:

Pavla Helclová                                         Cristina Muntean

Poradkyně Hay Group                                 PR poradkyně

T: +420 222 753 438                                   T: +420 222 511 654

M: +420 608 237 919                                  M: +420 776 574 925

E: pavla.helclova@haygroup.com                 E: cm@mediaed.cz

 

O Hay Group

Hay Group je globální poradenská společnost, která pomáhá lídrům zavádět strategii do praxe. Rozvíjíme talent, pomáháme lidem být úspěšnější a motivujeme je k lepším výkonům. Našich 84 poboček ve 48 zemích spolupracuje s více než 7 000 klienty po celém světě. Naši klienti pocházejí ze soukromého i veřejného sektoru, napříč všemi hlavními průmyslovými sektory, a představují rozmanité podnikatelské výzvy. Zaměřujeme se na uskutečňování změn a pomáháme firmám uvědomit si svůj vlastní potenciál. Pro více informací prosím navštivte: www.haygroup.com