Češi versus cizí jazyky: Bojíme se mluvit. Pomoci ale mohou unikátní jazykové kurzy

Perfektně ovládáme všechny ty předminulé a předpřítomné časy, dokážeme v angličtině vyjmenovat celou zoo. Pak ale přijde na triviální objednávku v restauraci během dovolené a jsme v koncích. Číšníkovi nerozumíme, odpověď nám trvá a vlastně se ji i před ostatními stydíme říct. Co s tím? Pustit se do jazykových kurzů, které právě na tyto problémy cílí a velmi efektivně je odbourávají.

Vlastně ani není divu, že se Češi při průzkumu, který se v roce 2012 zaměřoval na aktivní znalost angličtiny, umístili až na posledním místě ze všech členských států Evropské unie. Do značné míry za to může i akademický způsob výuky. Už od základní školy se nazpaměť biflujeme slovíčka, studujeme gramatiku, ale ke slovu se v hodině dostaneme jednou, maximálně dvakrát. A to je špatně.

Se studem hovořit anglicky pomůže kurz

Co s tím? Vybrat si jazykovou školu, ve které bourají zažitá klišé o vykládajícím lektorovi a pasivně poslouchajících studentech. Jednou takovou je například jazyková škola Studyline, která vyrostla pod ochrannými křídly stejnojmenné agentury. Ta od roku 1999 zařizuje zahraniční pobyty na nejlepších jazykových školách pro české studenty a teď se rozhodla zahraniční know-how přenést i do Česka.

Naše hodiny jsou založené především na práci ve dvojicích a maximální důraz při nich klademe na konverzaci,“ říká zakladatel Studyline, Jaroslav Tykal. „Té věnujeme až 80 procent času. Do hodin, ve kterých jsou pokročilejší studenti, pak zveme i rodilé mluvčí z Británie, Kanady, Spojených států a dalších zemí, takže se naši studenti aktivně seznámí s nejrůznějšími akcenty.

Učebnice? Nejsou třeba!

Kurzy, které se konají v centru Prahy, jsou specifické i tím, že si na ně studenti nemusejí pořizovat žádné drahé učebnice. Prostě nebudou potřeba. Gramatiku i slovní zásobu se studenti učí přirozeně a postupně, prostřednictvím intenzivní komunikace během hodiny.

Přístup jazykové školy se liší i tím, že si lektoři na začátku studenta vyslechnou, zjistí, jaké jsou jeho silné a slabé stránky a pomohou mu s výběrem toho nejlepšího kurzu.

Naším know-how jsou naše zkušenosti nasbírané v průběhu zhruba dvaceti let na nejlepších zahraničních školách,“ říká Jaroslav Tykal. „Naše lekce jsou výrazně intenzívnější a dynamičtější než ostatní kurzy.

A za pravdu mu dávají reference studentů, kteří netradiční jazykové lekce absolvovali. „Poprvé za svůj život mám chuť si po příchodu domů sednout a dělat domácí úkoly z angličtiny,“ říká Samuel Hornek, „líbí se mi, že se neučím nesmyslné poučky a učebnicové fráze, ale angličtinu tak, jak se s ní mluví v reálném životě.

Ostatně, to je hlavní cíl jazykových kurzů Studyline: Odbourat u studentů strach a stud z mluvení cizím jazykem a naučit je jazyk tak, aby se skutečně domluvili. Za jakékoli situace.