ArcelorMittal Ostrava je nekuřáckou společností

300 míst, která byla v areálu huti vyhrazena kuřákům, se stalo minulostí. Na počitadle nad tunelem Hloubková odpočítávajícím od loňského roku dny do 1. září nyní svítí nápis, že ArcelorMittal Ostrava je nekuřáckou společností. O záměru firmy skoncovat s kouřením se zaměstnanci dozvěděli už v září loňského roku. Všem kuřákům byla nabídnuta odvykací kúra, kterou mohli mít v případě úspěchu zcela zdarma. Ode dneška už si v huti nezapálí zaměstnanci, externí pracovníci ani hosté.

„Uvědomujeme si, že přestat kouřit není jednoduché a i když se kuřák snaží, nemusí se to vždy podařit. Jako bývalý kuřák ale mohu potvrdit, že přestat kouřit patřilo k nejmoudřejším rozhodnutím, která jsem v životě udělal,“ říká Tapas Rajderkar, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava.

Ostravská huť nabídla svým zaměstnancům a vybraným agenturním pracovníkům komplexní odvykací kúru pod dohledem lékaře, který je specialista pro léčbu závislosti na tabáku. Hodnota jedné kúry činila 8120 korun, z čeho zaměstnanec zaplatil pouze 2500 korun a zbylou částku uhradil zaměstnavatel spolu s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou (ČPZP), která na odvykacím programu s hutí spolupracovala. Částku 2500 korun získá pracovník od zaměstnavatele za rok zpět, pokud lékařské vyšetření prokáže, že je nekuřák.

Odvykací kúru absolvovalo 97 zaměstnanců z řad modrých límečků, ale také manažerů nebo zástupců odborů. Celkově huť spolu s ČPZP za odvykací kúru pro zaměstnance zaplatí více než 713 tisíc korun. Pro mnoho zaměstnanců bylo ale vytvoření nekuřácké společnosti impulsem ke skoncování se závislostí i bez nabízené odvykací kúry.

„Nekuřáckého pracoviště se ale nemusejí bát ani ti, kteří kouřit nedokázali nebo nechtějí přestat. Pokud si nejsou jisti, že vydrží pracovní směnu bez abstinenčních příznaků, mohou si do práce místo cigaret nosit některou z forem čistého nikotinu. I po 1. září budeme všem zájemcům poskytovat lékařské konzultace, jak se s odvykáním úspěšně vyrovnat,“ dodává Rajderkar.

Zákaz kouření platí i pro elektronické cigarety a vztahuje se na všechny osoby vstupující do areálu podniku, tedy i na řidiče kamionů, externí pracovníky či návštěvy.

 

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je jediným výrobcem silničních svodidel a elektrotechnické oceli v Česku. Kromě tuzemského trhu prodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 500 zaměstnanců. Průměrná mzda v roce 2014 činila 35 124 Kč. Společnost vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. S předstihem snížila vliv výroby na životní prostředí nad rámec požadavků EU a letos dokončí 13 dotovaných investic do nadstandardní ekologizace v hodnotě 3 miliard korun. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A.G.