Zvyšte si na dovolené své EQ

Nemůžete už se dočkat dovolené a jste letos pevně rozhodnuti opravdu se odstřihnout od práce a pouze odpočívat? To je dobře. Neznamená to však, že na dovolené nemůžete pro sebe udělat nic, co se vám bude hodit i v práci.

Dovolená je ideálním časem pro zábavu, načerpání sil, ale i sebezdokonalování. Můžete například vylepšit svou emoční inteligenci, což je stále žádanější dovednost prakticky v každé práci. Jak to můžete udělat?

Ilustrační snímek

Následující tipy přinesl server fastcompany.com. Díky těmto krokům se naučíte lépe zvládat emoce a navíc budete mít pocit, že jste pro to vlastně ani nemuseli nic udělat.

1. Najděte si čas přemýšlet o sobě

I když budete dovolenou trávit s rodinou a přáteli, měli byste si naplánovat i čas sami na sebe. Zkuste chvíli v klidu přemýšlet o sobě a svém přístupu k ostatním lidem. Zamyslete se, kteří lidé vám vadí, a kteří vás k sobě přitahují. Proč to tak je?

2. Snažte se chápat lidi kolem sebe

Dovolená je ideální příležitost dívat se kolem sebe a všímat si ostatních lidí. Můžete zapojit rodinu, ale i sledovat neznámé tváře. Zkuste přemýšlet, co se s nimi právě děje, jak a proč uvažují. V práci se vám to pak bude určitě hodit.

3. Buďte asertivní, ale v mezích slušnosti

Dělá vám potíže požádat o něco, co chcete nebo potřebujete? To často vytváří nepříjemné vztahy na pracovištích. Zkuste se proto zamyslet, co nejhoršího se vám může stát, když o něco požádáte. V nejhorším případě vám nebude vyhověno, a tak na tom budete stejně jako před žádostí.

Na dovolené budete mít spoustu příležitostí cvičit se v asertivitě. Mohou nastat problémy s ubytováním, jídlem, zdravím atd. Možná budete muset řešit nepříjemné situace, a to je skvělá příležitost zlepšit se. Nezapomeňte ale vždy zachovat slušnost.

4. Zvažte své cíle

Nové zážitky a zkušenosti z dovolené vám mohou ukázat, s čím jste v životě spokojení a kterým směrem se naopak již ubírat nechcete. Zkuste se proto zamyslet i nad tím, co budete dělat, až dovolená skončí, a co byste měli změnit, abyste byli spokojenější.

5. Dělejte věci, na které jindy nemáte čas

Jistě máte řadu aktivit, kterým se při práci nestačíte věnovat. Možná chcete vyzkoušet úplně nové věci. Dovolená je právě ta doba, kdy byste do toho měli jít. Nejen, že zažijete příjemné chvíle a budete se cítit odpočatí, ale také houževnatější. Až dovolená skončí, hledejte způsoby, jak tyto aktivity zapojit do svého běžného života.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company