Zvědavost a kulturní rozdíly: Může zvědavost zajít příliš daleko?

Ilustrační snímek

Musíme umět povzbudit ostatní, aby se vydali mimo svou komfortní zónu bez toho, aby se cítili špatně. Zvědavost je v takovém případě velkým plusem, protože přináší nezbytný zájem a motivaci k tomu, abychom pracovali a budovali vztahy s lidmi s různým kulturním pozadím. Tato zvědavost však musí být veden třemi regulátory: znalostmi, strategií a uměřeným chováním. Někdy prostě musíte svou zvědavost udržet na uzdě a možná se dokonce vzdát některých setkání s cizí kulturou, která byste možná rádi absolvovali. Mohli byste tím totiž, alespoň někdy, nadělat více škody než užitku.

Zajímavý článek zveřejněný na webu management-issues.com tvrdí, že na pracovní cestě se vyplatí zajít i mimo salónek hotelu a trochu poznat okolní ulice a místní kulturu.

Zvídavý návštěvník nebo nezvaný host?

Autor článku a jeho rodina byli na krátké dovolené v Panamě, kde si pronajali dům ve vesnici na pobřeží. Od místních si nechali doporučit jejich oblíbenou restauraci, kam se hromadnou dopravou také vydali. Pozorovali, jak místní lidé žijí své každodenní životy. Pak je ale napadlo, jestli spíš nejsou tak trochu vetřelci. Za pohostinností a vlídností se totiž u místních lidí zvyšuje obava z toho, že cizinci postupně zabírají jejich ostrov. Ano, přináší to nové příležitosti pro podnikání. Ale většina cizinců stejně nocuje a jí v podnicích, které zde založili jiní cizinci.

Turismus i pracovní cesty jsou komplexnější: Upřímný zájem nestačí

I když zajímat se o kulturu druhých je dobrá věc, stále tu zůstává riziko toho, že někoho urazíte – a proto je někdy třeba být spíše zdrženliví a opatrní. Politická korektnost samozřejmě nevytvoří prostředí tolerantní a otevřené vůči různým kulturám. Nicméně občas neuškodí trochu mírnit projevy zvědavosti a zájmu. To je důležité především tehdy, pokud si nejsme jisti, jak naše zvídavé otázky budou působit na ostatní.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues