Znáte svůj energy drink?

Tzv. energy drinky vydělaly v jen v USA v roce 2006 5,4 miliard dolarů. Od poloviny roku 2006 do poloviny roku 2007 bylo zavedeno 200 nových značek. Vzhledem k tomu, že tyto nápoje obsahují různé množství kofeinu, které často není uvedeno na etiketách, je však velmi složité odhadnout, jaké „nakopnutí“ vám poskytnou.

Článek přináší rozhovor s profesorem psychiatrie a neurologie z americké Johns Hopkins University School of Medicine Rolandem Griffithsem. Ten upozorňuje na zdravotní rizika  energy drinků, které jeho tým podložil léty odborného studia. Vysvětluje, proč je pro spotřebitele důležité vědět, co přesně obsahují.

Většina energy drinků není podle Griffithse správně označena. Všechny vypadají podobně, velmi se však liší v obsahu kofeinu. Ve srovnání s alkoholem může jeden být jako čistá vodka a jiný jako pivo. Zvláště nebezpečný je pak špatný výběr pro klíčovou cílovou skupinu tohoto produktu – mladé muže, kteří se věnují sportu. Hrozí totiž intoxikace.

Mezi symptomy intoxikace kofeinem patří nervozita, úzkost, neklid, nespavost, střevní potíže nebo třes. Někteří lidé jsou na kofein zvláště citliví. Pokud je to váš případ nebo nejste pravidelní konzumenti kávy, a budete neuváženě pít energetické nápoje, zvýší se aktivita vašeho srdce, přijde závrať a můžete skončit na pohotovosti.

Centrum pro vědu a veřejný zájem již před deseti lety zaslalo petici americkému Úřadu pro léčiva a potraviny (FDA), v níž formulovalo požadavek, aby na kofeinových nápojích byl uváděn obsah kofeinu. Griffiths se však domnívá, že FDA pouze přispívá k prosazování neslýchaných praktik, které přímo vedou k nezákonné kultuře konzumace návykových látek.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com