Změny, které firmě pomohou a nebolí

Ne vždy musejí změny ve firmě znamenat propouštění a ne vždy musejí skončit zbytečnými komplikacemi. Ke změně se může rozhodnout každé vedení firmy, které má pocit, že vše nefunguje ideálně.

Prosperující společnost se třeba může zbavit nedostatečně efektivních projektů, jejichž zánik ji nijak nepoškodí, a zaměstnance, kteří na nich pracovali, převést na novější a efektivnější projekty.

Další změnou může být podpora tvůrčího myšlení zaměstnanců. Nové myšlenky do zavedených postupů a pracovních týmů může do firmy přinést "mladá krev". To nemusí nutně znamenat propuštění dosavadních pracovníků. Může se jednat třeba o navázání spolupráce s vysokými školami, jejichž studenti praxi v reálném prostředí také ocení.

Jako podezřelou často zaměstnanci vnímají změnu firemní kultury. Je proto dobré vyhnout se razantním změnám a uchýlit se k psychologii. Pokud budou lidé přesvědčeni o tom, že daná změna je nesmysl, ale kvůli udržení místa budou jednat, jako by souhlasili, většinou se nevyhnou úzkostným stavům, jež samozřejmě nepříznivě ovlivní i jejich pracovní výkon.

-hp-
Zdroj: Novinky.cz - on-line magazín deníku PRÁVO & portálu Seznam.cz
Zobrazit přehled článků ze zdroje Novinky.cz