Zlepšete svůj styl komunikace

Efektivní komunikace, zejména v obchodě, vyžaduje diplomacii. Článek shrnuje několik doporučení, jak si vylepšit osobní komunikační dovednosti a styl.

- Určete si svůj styl. Nejde jen o to, jak mluvíte s druhými, ale i o řeč těla, slovní zásobu, tón či intenzitu hlasu. Teprve poté, až si určíte svůj styl, můžete pracovat na jeho zlepšení. Inspirujte se například dobrými komunikátory ze svého okolí.

- Pracujte na tónu a intenzitě hlasu. Příliš vysoký hlas působí nervózně. Tón zase dává napovědět, jak vám druzí mohou důvěřovat. Poznají z něho, zda jste arogantní nebo stydliví. Ideální je však neutrální tón, na kterém byste měli pracovat, aby zároveň nepůsobil nudně. Dále se snažte mluvit přirozenou rychlostí. Příliš rychlá mluva svědčí opět o nervozitě, příliš pomalá působí nudně.

- Artikulujte a buďte živí. Snažte se mluvit čistě, aby vám bylo dobře rozumět. Při řeči se snažte působit živě. Nebuďte monotónní, pohybujte se, používejte gesta. Ujistěte se, že nepůsobíte nudně.

- Rozvíjejte slovní zásobu. Ujistěte se, že máte dostatečnou slovní zásobu. Nepoužívejte však slova, jejichž významu nerozumíte. Vyhýbejte se také velkým slovům, která se špatně vyslovují nebo mají zavádějící význam.

-kk-

Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com