Zlepšete svůj selský rozum

Ilustrační snímek

Selský rozum je, alespoň podle definice slovníku Mirriam-Webster, řádný a obezřetný úsudek založený na jednoduchém pozorování situace nebo faktů.

Pokud máte pocit, že je ve vašem okolí osoba, které činí potíže dospět k takovému úsudku, který by byl jasný a intuitivní, možná byste jí rádi pomohli ve zlepšení toho, čemu říkáme selský rozum. Web management.about.com nabízí tipy, s pomocí kterých může manažer nebo lídr zlepšit selský rozum svůj, případně ostatních. Zlepšení selského rozumu může odstranit mnoho chyb, kterých by se dotyčná osoba jinak nevyhnutelně musela dopustit.

1. Rozpoznání problému

Úplně první krok je samozřejmě rozpoznání problému a přiznání toho, že je potřeba jej řešit. Je možné, že se zároveň jedná o krok nejtěžší, protože přiznání vlastní slabiny není nikdy příjemné. Velká pomoc může přijít ze strany kouče, který poskytuje konzistentní zpětnou vazbu. Pokud za sebou máte historii mnoha omylů, může se stát, že budete dostatečně uvědomělí a skromní a sami svůj problém se selským rozumem připustíte. Toto přijetí problému je nezbytným předpokladem pro jeho vyřešení.

2. Uklidněte se a vše si dobře promyslete

Když o něčem rozhodujete, dopřejte si více času. Velká většina omylů a chyb je způsobena tím, že se rozhodujeme impulzivně. Nedostatek času se nepříznivě podepisuje na kvalitě všech našich rozhodnutí, stejně jako na opatřeních, která přijímáme.

3. Dobře si rozmyslete, co chcete (a můžete) říct

Pokud je možné, že to co řeknete, bude nepochopeno nebo špatně interpretováno, radši to neříkejte.

4. Snažte se lépe porozumět sami sobě

Možná vám pomůže udělat si osobnostní test. Může vám poodhalit jaké jsou vaše přirozené tendence, slabosti a k čemu máte sklony. Dalším užitečným nástrojem je důsledné žádání zpětné vazby od kolegů. To má smysl samozřejmě pouze tehdy, pokud této zpětné vazbě dokážete naslouchat. Vše, co vám pomůže lépe poznat sama sebe, vám usnadní pochopit, co skutečně ovlivňuje vaše analýzy a rozhodnutí.

5. Nechte si poradit od profesionálů

Najděte si kouče, který vám pomůže prověřit vlastní postupy myšlení a rozhodování. Čtěte knihy o rozhodování, kritickém myšlení a řešení problémů. Najděte si vzor a zkoumejte, jak právě on činí svá rozhodnutí.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management