Zlepšete své politické dovednosti

Politické dovednosti mohou být pro někoho přirozené a intuitivní, pro někoho zvláštní, pro někoho nepříjemné a náročné. Vždy je však třeba rozvíjet je v praxi, aby bylo možné těžit z jejich výhod. Výzkumníci z amerického Centra pro kreativní vůdcovství Bill Gentry a Jean Leslieová spolu s profesorem managementu a psychologie z americké Florida State University Geraldem Ferrisem doporučují rozvíjet následující oblasti.

- Hledejte zpětnou vazbu. Prvním krokem k tomu, stát se zdatným politikem, je mít o sobě dobré povědomí. Je třeba pochopit vlastní osobnost a chování, aby člověk mohl správně reagovat v konkrétních podmínkách a při jednání s konkrétními lidmi. Pomůže k tomu pravidelná komunikace s nadřízenými i podřízenými, zákazníky a dalšími lidmi ve vašem okolí.

- Učte se rozumět svému prostředí. Každá organizace má své vlastní politické klima, kde lze politické dovednosti uplatňovat ve specifickém kontextu. Je proto třeba porozumět formálním i neformálním systémům a limitům na pracovišti.

- Naslouchejte. Dobrý posluchač dokáže porozumět vznikajícím situacím a správně se rozhodovat. Mezi techniky aktivního naslouchání patří především dávat pozor, zdržovat se ukvapených soudů, reflektovat, shromažďovat a sdílet zjištěné informace. Důležité je věnovat pozornost také neverbálním projevům.

- Obracejte věci v dobré. Politicky zdatní lídři vidí více než jen vlastní myšlenky a potřeby. Umějí zvažovat situaci druhých a rozhodují se tak, aby něco dali i jim. Hledají cesty, aby jejich rozhodování nikoho neovlivňovalo negativně, ale naopak bylo společným dobrem.

- Aktivujte svou síť kontaktů. Snažte se přiblížit ke znalostem a zdrojům ostatních a nabídnout jim své. Nepoužívejte své kontakty jen ve chvíli, kdy něco potřebujete. Podporujte setkávání lidí za účelem výměny myšlenek a nečekejte, než nastane nějaký problém. 

- Učte se taktikám ovlivňování. Efektivní lídři vědí, jak využívat svůj vliv ve smyslu logické, emocionální a smysluplné spolupráce.

- Hledejte vzdělávání. Školení v oblasti vůdcovství a rozvoje týmu pomůže zlepšit schopnost budovat a dále udržovat vztahy, řešit konflikty a efektivně spolupracovat. Pomoci může i vzdělávání v oblasti vystupování na veřejnosti či komunikačních technik.

- Najděte si průvodce. Kouč nebo mentor pomůže vůdci najít smysl ve zpětné vazbě či strukturu v jeho vzdělávací agendě.

-kk-
Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership