Zkroťte svou výbušnost, než bude pozdě

Ilustrační snímek

Temperamentní jedinci reagují na nepříjemné situace podrážděně, což jim často následně uškodí. Jakmile se totiž jednou dotknou něčí důstojnosti, ztrácí jeho důvěru, která se pak velmi obtížně získává zpět. Ať už máte problém s výbušností více či méně často, měli byste vědět, že v osobním i pracovním životě si každý z nás sám vybírá, jak bude reagovat na určité situace a lidi. I když to může vypadat, že reagujeme automaticky, není to tak úplně pravda. Pokud si uvědomíme, co naši výbušnost spouští, můžeme s tím pracovat a postupně se naučit reagovat s větším odstupem a bez emocí. Deset kroků na této cestě za zklidněním popsal server Forbes.com.

  1. Najděte spouštěče svých výbuchů. Ze všeho nejdříve si uvědomte, jaké chování vás dohání k nepříčetnosti.

  1. Sledujte, jak na tyto spouštěče reaguje vaše tělo. Sepište si fyzické projevy, které předcházejí vašim výbuchům, aby vám mohly sloužit jako varovné signály.

  2. Zvažte, čeho svými výbuchy dosáhnete. Možná si myslíte, že takto konečně uzavřete určitou záležitost, ukážete druhým, zač je toho loket apod.

  3. Zvažte, zda vám to stojí za to. Zamyslete se nad důsledky svých výbuchů, jako jsou zraněné city, vytváření atmosféry strachu nebo ztráta osobní či profesní důvěryhodnosti.

  4. Přemýšlejte o možnostech, jak se uklidnit. Na každého funguje něco jiného. Někdo předchází výbuchu tím, že si v duchu opakuje „to chce klid“, někdo se jde projít.

  5. Udělejte veřejné prohlášení. Pokud máte s výbuchy skutečný problém a chcete jej řešit, promluvte o tom veřejně. Pomůže vám to vytrvat.

  6. Aktivně zapojte ostatní. Požádejte své zaměstnance či rodinné příslušníky, aby se zamysleli, co na sobě chtějí změnit. Když se lidé kolem vás budou sami zabývat tím, jak změnit své chování, budou pro vás mít větší pochopení.

  7. Chtějte slyšet, jak jste úspěšní. Žádejte své okolí o zpětnou vazbu, jak se vám daří zlepšovat.

  8. Zapomeňte na minulé křivdy a poproste své okolí o totéž. Nevytahujte minulost, jděte dopředu.

  9. Vědomě uplatňujte nový způsob chování. Pokud budete sklouzávat ke starým zvykům, žádejte od lidí kolem sebe, aby na vás ukázali prstem.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com