Životopis top manažera: Co nesmí chybět?

V jednom z nedávných článků jsme psali o tom, že výběr manažera na nejvyšší pozici závisí na současné situaci celé organizace, stejně jako na osobních rysech daného kandidáta.

Konkrétní požadavky se vždy liší. Pokud však aspirujete na roli šéfa oddělení nebo celé firmy, můžete si být naprosto jisti, že v životopise budete potřebovat následující položky.

Ilustrační snímek

William Pasmore je uznávaný odborník na vedení a řízení organizací. Úzce spolupracoval s vrcholnými vedoucími pracovníky mnoha společností ze žebříčku Fortune 500. Na blogu Centra pro kreativní leadership popsal oblasti, ve kterých musí být kandidát na vrcholnou roli silný.

Pokud v těchto oblastech máte mezery, získáte aspoň jasnou představu o tom, v čem se potřebujete rozvíjet, abyste obstáli.

Prokázaná odpovědnost, mezinárodní zkušenosti a flexibilita

Od kandidátů na pozice top manažerů bývá vyžadováno, aby už měli reálnou zkušenost s odpovědností za zisky a ztráty určité větší obchodní jednotky.

Vzhledem k tomu, že mezinárodní otázky jsou v podnikání stále častější, vyžadují také lidé, kteří jmenují generální ředitele a další top manažery, velmi často také to, aby kandidáti měli zkušenosti v globální roli. případně má kandidát mít alespoň nějaké zkušenosti mimo lokální trh.

Praktické zkušenosti z financí a provozu

Další velmi důležitou položkou v životopisu je profesionální flexibilita. Zkušenosti z více funkcí jsou pro kandidáta vždy výhodou. Praktické zkušenosti z financí nebo provozu jsou navíc obvykle považovány za ty nejcennější.

Samozřejmě dnes hrají velkou roli také zkušenosti z pozic v oblasti technologií nebo výzkumu a vývoje, které nyní mohou být také velmi užitečné, když míříte vysoko.

-jk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership