Ženy jsou méně připraveny obětovat se pro kariéru

Nemusí to být diskriminace, která brání ženám dostat se do nejvyššího vedení firem. Možná jen nejsou připraveny přinést potřebné oběti proto, aby se tam dostaly. Toto je závěr nové studie, jíž se zúčastnilo 105 britských ředitelek. Výzkum uspořádala personální agentura Praxis Executive Resourcing. Ukázalo se, že tradiční mužskou dominanci ve vysokém managementu považuje za překážku jen 44 % žen. Největší nevýhodou byla podle většiny respondentek jejich vlastní volba přerušit kariéru kvůli rodině.

Jedna z ředitelek velké britské firmy odpověděla: „Nezáleží na tom, zda jste žena, nebo muž – získat místo ve vysokém vedení je složité. Chce to velkou oddanost a ochotu podstoupit mnoho obětí, zejména v osobním životě.“ Mnoho jejích kolegyň se tím prý neřídilo, dávalo přednost rovnováze mezi pracovním a osobním životem a nyní nemůže dosáhnout pozice srovnatelné s tou její.

Dvě třetiny oslovených manažerek přesto vyjádřily optimismus o budoucích vyhlídkách žen v managementu. Je podle nich třeba dávat příklad ambiciózním mladším ženám a využívat uvolňování poměrů v tradičně konzervativní společnosti.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues