Zemřel Steve Jobs

Ve věku 56 let zemřel ve středu 5. října 2011 spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs. Charismatický inovátor a vizionář, který vybudoval nejhodnotnější technologickou firmu světa a stal se symbolem revoluce v užívání osobních počítačů a mobilních zařízení, podlehl rakovině slinivky. Informoval o tom Apple na svých webových stránkách.

Steve Jobs ztělesňoval prototyp úspěšného podnikatele ze Sillicon Valley. Začínal jako dlouhovlasý technofil, který odešel z vysoké školy a na Apríla roku 1976 založil v garáži svých rodičů počítačovou firmu s nakousnutým jablkem ve znaku. Neměl ani formální technické vzdělání ani podnikatelské zkušenosti. Nechyběla mu ale fascinace technologiemi, které mohou být uživatelsky příjemné a navíc přínosné pro firmy i jednotlivce.

V osmdesátých letech již slavil velký úspěch s počítači Macintosh, v roce 1985 však firmu opustil po neshodách s kolegy. Po dvanácti letech se znovu vrátil, aby dovedl svou společnost k postu jedné z nejúspěšnějších firem světa. Díky úspěšným produktům iPhone, iPod a iPad se Apple nedávno stal největší firmou světa z hlediska své tržní hodnoty.

Svým vystupováním nejen při předvádění nových produktů si Jobs dokázal získat lidi z celého světa. Jako manažer proslul výrazným zaměřením na detaily, až přehnanou kontrolou a autoritativním způsobem řízení. Dokázal v jednu chvíli něco pochválit a vzápětí znevážit. Napjaté vztahy měl v průběhu života s kolegy, přáteli i rodinou.

Se závažnými zdravotními problémy se Jobs potýkal několik posledních let. V důsledku rakoviny slinivky podstoupil například transplantaci jater. Od ledna letošního roku měl zdravotní dovolenou. V srpnu ze zdravotních důvodů rezignoval na post výkonného ředitele Applu.

Rozsáhlý článek o životě a úspěších Steva Jobse přinesl například server Businessweek.com.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek