Zelený čaj pro delší život?

Lidé, kteří vypijí alespoň půl litru zeleného čaje denně jsou vystaveni menšímu riziku úmrtí. Ukázala to studie japonské Tohoku University. Významnou roli v tom hraje pozitivní vliv zeleného čaje na prevenci srdečních onemocnění. V Japonsku je zelený čaj velmi populární. Studie prokázala, že ženy, které denně vypijí pět a více hrníčků, vykazují o 31% nižší riziko infarktu. U mužů je to 22 %. Vysvětluje to, proč například v USA umírají lidé na srdeční onemocnění o 30 % častěji než v Japonsku.

Studie se od roku 1994 zúčastnilo více než 40 000 Japonců od 40 do 79 let. Autor Shinichi Kuriyama však vysvětluje, že ani přes velkou preciznost zpracování nemůže tato studie všeobecně potvrdit příznivé účiny zeleného čaje. Naznačuje pouze, že existuje spojení mezi zeleným čajem a nižším rizikem srdečních onemocnění – nikoli tedy, že zelený čaj spolehlivě ochrání před infarkty. Japonci mají totiž ve srovnání se západními zeměmi výrazně odlišný životní styl.

Zajímavé je také zjištění, že profesor Kuriyama neodhalil žádný vliv zeleného čaje na léčbu rakoviny, přestože některé předcházející studie mluvily o opaku. Zelený čaj může být dokonce v některých případech nebezpečný. Obsahuje například vitamín K, který způsobuje srážení krve. Lidé, kteří tedy berou léky na ředění krve, by jej neměli pít. Také se nedoporučuje pít zelený čaj vařící. V takovém stavu je spojován s vyšším rizikem vzniku rakoviny jícnu.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health