Žebříčku nejlépe placených manažerů vládnou Francouzi

Podle žebříčku společnosti Board-Ex, který zveřejnil magazín Fortune, v Evropě nejvíce berou francouzští manažeři. V první dvacítce jich je z této země hned polovina.

Na první příčce se s velkým náskokem usadil šéf francouzské automobilky Renault Carlos Ghosn, který loni vydělal 45,5 milionu dolarů, což je v přepočtu zhruba 933,5 milionu korun. Částka zahrnuje i všechny bonusy nebo třeba důchodové zabezpečení. Hlavní část, skoro 43 milionů dolarů, tvoří opce, které Ghosn získal na akcie Renaultu.

Hned za Ghosnem je generální ředitel kosmetického impéria L'Oréal Jean-Paul Agon, který si loni přišel na 19,3 milionu dolarů. Do první desítky se dále vešli šéf pojišťovny AXA Henri de Castries, Thiery Desmarest z ropného kolosu Total a Daniel Bouton z banky Société Générale.

Hned po Francouzích mají nejvíce zástupců Italové - šéf banky Unicredit Alessandro Profumo se s platem 18,1 milionu dolarů umístil jako třetí, Antoine Bernheim z pojišťovny Generali pátý (14,2 milionu dolarů) a ředitel Fiatu Sergio Marchionne třináctý (8,7 milionu dolarů).

Přestože mzdy nejlépe placených šéfů v Evropě stále rostou, za Amerikou stále zaostávají. Právě v USA se totiž v mnohem větší míře využívá odměňování formou akciových opcí.

-hp-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz