Že moc korumpuje? Ano, ale ne nezbytně

Ilustrační snímek

Může moc skutečně snížit míru empatie a soucitu, který v sobě lidé mají? Ano, ale vždy záleží na kontextu. David Dubois, profesor marketingu na obchodní škole INSEAD, vysvětluje, že můžeme formovat chování mocných lídrů tak, aby dopad jejich moci byl co nejméně destruktivní.

Co vede mocné k tomu, aby se chovali nesprávně

Mocní lidé, kteří cítí, že se s jejich pozicí nepojí odpovídající status, daleko častěji jednají se svými podřízenými bez špetky respektu. Proto jakkoli dostanete mocné lidi do situace, kdy se budou cítit nejistí, podnítí je to k chování, které je nežádoucí.

Když se na moc budeme dívat jako na vozidlo se silným motorem, díky kterému se mocný člověk daleko rychleji přibližuje ke svým cílům, můžeme si osobu, která je příliš zahleděná sama do sebe a svých potřeb, představit jako řidiče, který své vozidlo neovládá a směřuje ke kolizi.

Pomáhá zjistit, jak situaci vnímají druzí

Když mocný člověk získá perspektivu, je to jako by opět držel volant pevně v rukou. Když se podaří zkombinovat moc a schopnost uvědomit si perspektivu, vše bude fungovat mnohem lépe. Mezilidské vztahy, sdílení informací, to vše se zlepší. Výsledkem bude přesnější a informovanější rozhodování. Právě toto je pravděpodobně nejlepší cesta k efektivnímu a udržitelnému leadershipu.

Jak ale tu perspektivu poskytnout?

Může to být velmi snadné – stačí pravidelně připomínat seniorním manažerům, že v organizaci nejsou jako sólisté, ale že jsou závislí na ostatních. Když se mocní lidé stýkají jen se svými protějšky a s těmi, kdo jim přizvukují, můžou podlehnout iluzi, že záleží pouze na nich samotných. Ovšem ani získávání perspektivy není zázračný všelék.

Ani perspektiva nedokáže změnit naprosto nemorálního člověka v někoho, kdo bude na morálku brát ohled. Na druhou stranu: pokud lídři začnou své názory a závěry vyjadřovat diplomatičtěji, může se jejich do té doby pouze formální autorita proměnit v hluboce respektovanou autoritu morální.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge