Zdravý životní styl vyžaduje určitou pružnost

Zaneprázdnění manažeři vědí, jak důležitá je pro ně struktura a pravidelnost při plnění úkolů. Měli by však být stejně pevní, i pokud jde o rozhodnutí o správné výživě a tělesné kondici? Pevně zavedené návyky a pravidelné postupy jsou dobré. Není ale zdravé myslet si, že každé pravidlo, jak žít zdravě, je vytesáno do kamene. Důležité je naopak být v návycích flexibilní. Pokud chcete být fit, zhubnout a žít déle, zamyslete se, proč se striktně nedržet pravidel.

- Pravidlo jíst pětkrát denně. Je sice pravda, že pravidelné jídlo během dne dodává energii, je třeba nebýt o hladu, ale zároveň také nejíst příliš. Svačiny se často mění ve velké porce, takže i když děláte zdravé rozhodnutí pravidelně jíst, míjí se účinkem. Představte si plnou hrst ořechů, která odpovídá množství proteinů o velikosti dlaně, a budete vidět své porce v lepší perspektivě.

- Dodržování pravidelného cvičení. Zásadovost je dobrá pro byznys, v případě zdraví je ale lepší určitá různorodost. Nenuťte se cvičit na běžeckém trenažéru, když byste mohli jít na zábavnější lekci jógy nebo softballu. Cvičte tak, aby vás to bavilo. Když máte rádi chůzi nebo jízdu na kole, vyšlapte kopec. Můžete také vyrazit na delší výlet, jednou jít rychle, příště pomalu. Větší různorodost přinese větší výsledky.

- Pravidlo plánování jídel předem. Znáte ten pocit, kdy se vracíte pozdě z kanceláře unavení, stresovaní a hladoví. V lednici na vás čeká kuře, které jste si předem připravili. Příprava jídel na pozdější hlad je chytrá, ale stejně chytré je mít i větší výběr. Udržujte ledničku plnou zdravých potravin, jako jsou například ryby, zelenina nebo džusy. Získáte tak větší nabídku zdravého a chutného jídla, které vás uspokojí.

-kk-
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher