Zbavte se chaosu jednou provždy

Již mnoho článků bylo napsáno o tom, že manažeři ztrácejí při své práci čas na zbytečných činnostech a nechávají se příliš často rozptylovat věcmi, které s jejich prací nesouvisí. Autorka v článku představuje pět tipů na lepší organizaci času a plánování práce:
* Při plánování činností se v první řadě soustřeďte na ty, které se dlouhodobě vyplatí, tj. ty, které vedou ke kýženému předem vytyčenému cíli. Ty bývají obvykle časově náročné a vyžadují nepřetržité soustředění. Je třeba je naplánovat na denní dobu, kdy náš mozek nejlépe pracuje. Musíme však plánovat i krátkodobé aktivity, které jsou většinou snadné, ale nepřinášejí žádný hmatatelný výsledek. Aby nás neodváděly od důležitější práce, je lepší je delegovat a zařazovat je na dobu, která není náročná na soustředění.
* Zorganizujte si informační materiály. Často v kupě papírů něco hledáme a víme, že to tam někde je, ovšem nevíme kde. Tomu můžeme předcházet rozdělením papírových materiálů do složek a šanonů. Užitečné je také zapisovat si na okraje papírů poznámky k tématu.
* Neodkládejte projekty na později – začínejte pracovat na těch nejméně příjemných věcech. Při tom si představte, jak dobře se budete cítit, až budete mít danou věc úspěšně za sebou. Rozdělte si projekt do malých částí.
* Udělejte z nudných porad porady přínosné. Předem si připravte osnovu a ke každému tématu si poznamenejte, kolik času na něj bude potřeba. Začínejte vždy přesně, a to i tehdy, když se někdo opozdí. Na konci porady shrňte přijatá rozhodnutí a potřebné kroky.
* Naučte se správně delegovat. Nepodléhejte stereotypu „Co si člověk neudělá sám,...“. Pečlivě zhodnoťte, co je potřeba udělat, vysvětlete to pověřené osobě a dejte jí prostor na případné dotazy. Důležité je také monitorování jejího postupu.

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101