Zastaralé manažerské poučky, kterými byste se rozhodně řídit neměli

Kromě aktuálních, stále platných pouček z oblasti vedení lidí existují ještě i rady, které zkouškou času neprošly a kterými by se nikdo dávno řídit neměl. Přesto se občas najdou jedinci, kteří tyto překonané myšlenky stále hlásají. O jaké poučky se jedná a proč byste se jimi rozhodně neměli řídit?

Ilustrační snímek

Tento seznam překonaných manažerských pouček uveřejnil server Management-Issues.com.

Manažer nikdy nesmí dát najevo slabost nebo neznalost

Řada manažerských matadorů by snad raději zemřela, než aby před podřízenými ukázala neznalost nebo slabost. Proto má tolik vedoucích ze staré školy problém přiznat, že udělali chybu. A proto má tolik z nich problém předat podřízeným dostatečné pravomoci. Skutečnost je taková, že ani manažer není neomylný. A světe div se – jeho podřízení to vědí. Mnohem konstruktivnější a transparentnější tedy je, když manažer jednoduše přizná, že udělal chybu nebo že něco neví, a společně s týmem najde řešení vzniklého problému.

Manažer se musí držet jednoho manažerského stylu a aplikovat jej na všechny podřízené

V minulosti se málokterý manažer ohlížel na individuální potřeby svých podřízených. Dnes však personalizace hraje důležitou roli i při vedení lidí. Každý podřízený vyžaduje jiný styl komunikace i jiný styl řízení. A manažer musí umět být dostatečně flexibilní na to, aby své podřízené vedl individuálním způsobem.

Pro dosažení maximální produktivity týmu je třeba hlídat vše, co jeho členové dělají

Tento mýtus vede tak akorát k mikro-managementu a ve výsledku i k nešťastným pracovníkům, snížené produktivitě a toxickému pracovnímu prostředí. K dosažení maximální produktivity týmu je naopak potřeba dát podřízeným volnost a postupně se zvyšující pravomoci.

Důležité jsou výsledky a čísla, nikoliv well-being a jiné pseudo-psychologické výmysly

S tímto přístupem může sice manažer výjimečně dosáhnout úspěch tím, že své podřízené násilně „vybičuje“ k maximálnímu výkonu, ale vždy se bude jednat o úspěch krátkodobý. Pokud je však vaším cílem udržitelný úspěch a udržitelný způsob vedení svého týmu (což by váš cíl měl být v každém případě), je nutné přestat věci jako well-being a duševní zdraví pracovníků vnímat jako výmysly a naopak se jim začít aktivně věnovat a vytvářet tak zdravé a inspirativní pracovní prostředí.

 

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues